Το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

 Προς ρύθμιση φαίνεται να οδηγείται το τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, αφού κυβέρνηση και τράπεζες τα έχουν βρει σε όλα προκειμένου να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη άνοιξη, με την υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες για τη ρύθμιση των οφειλών τους εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών για τις γενναίες ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Οι νέες ρυθμίσεις δανείων θα κρίνονται από τις τράπεζες με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία, το ανώτατο όριο ηλικίας αυξάνεται στα 85 χρόνια και η αποπληρωμή σε μικρές δόσεις ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Τον υπολογισμό των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης που θα επιφέρουν δραστική μείωση στις δόσεις, τις εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης αλλά και την επιβράβευση του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τρία βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια είναι:

Μετά από έγκριση της τρόικας, θα ετοιμαστούν παραδείγματα ελάχιστων μηνιαίων εξόδων διαβίωσης για τα νοικοκυριά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στα 600-1.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα υπολογίζουν αυτές τις δαπάνες και θα ορίζουν μικρότερες δόσεις, με μείωση ακόμη και 70%.

Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες είναι επιμήκυνση κατά 10 χρόνια, από τα 75 στα 85, της ανώτατης ηλικίας δανειολήπτη για την αποπληρωμή. Ακόμη, μείωση κατά 50% των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων.

Συνεργάσιμος δανειολήπτης

Για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, να παρέχει πλήρη επικαιροποιημένα στοιχεία, να ενημερώνει για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση.

Παράλληλα, η μείωση επιτοκίου θα φέρει άμεση ελάφρυνση στις δόσεις που προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης έχουν επιτόκια 7-8%, μειωμένα σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 14-15% που είναι ο μέσος όρος επιτοκίου στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στις πιστωτικές κάρτες κινείται στο 18-19%.

Επιπλέον, αν η οφειλή από καταναλωτικά δάνεια είναι πάνω από 20%, οι τράπεζες ζητούν εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο ακίνητο, η αξία του οποίο μπορεί να καλύψει το δάνειο. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο και δεν ξεπερνά το 5%, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να αυξηθεί στα 30 χρόνια, κάτι που μπορεί να μειώσει δραστικά την μηνιαία δόση.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό συμβούλιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 υποχρεωτικά οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν στις ρυθμίσεις δανείων με αυτά τα κριτήρια. Παράλληλα, οδηγία της επιτροπής εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια των «bad banks» προβλέπει ρυθμίσεις για πάνω από 40.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με οφειλές πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα