Το μέλλον της συνταξιοδότησης

Το ασφαλιστικό αποτελεί μία από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ζήτημα το οποίο όλο φεύγει και όλο επανέρχεται μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Η τελευταία εξέλιξη –ευχάριστη για κάποιους, υπαναχώρηση για κάποιους άλλους αφορά το γεγονός ότι στην πρόσφατη κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
Πριν, όμως, φτάσουμε να δούμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται –και πολύ περισσότερο να διαπιστώσουμε αν αποδίδουν–, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε μία νέα τάση που διαμορφώνεται διεθνώς και αφορά τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την έρευνα της HSBC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 16.000 άτομα από 15 χώρες, ενώ τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτώμενων παραγωγικής ηλικίας αναμένουν να αφήσουν περιουσία στα παιδιά τους, μόνο το 29% νιώθουν σίγουροι ότι θα μπορέσουν, τελικά, να τα καταφέρουν. Επιπλέον, μόνο το 32% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας έχουν λάβει οι ίδιοι κληρονομιά. Το ποσοστό είναι ελάχιστα υψηλότερο στις ηλικίες 45-65, γεγονός που φανερώνει την απόκλιση που υπάρχει μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας.

Βάζουν πλάτη στην υπόλοιπη οικογένεια
Όπως προαναφέρθηκε, η έρευνα της HSBC που τιτλοφορείται «The Future of Retirement, Choices for later life» (μτφ «Το μέλλον της συνταξιοδότησης, επιλογές για την τρίτη ηλικία») αποκαλύπτει την ανάδειξη μιας νέου είδους κληρονομιάς, της «κληρονομιάς εν ζωή».
Ειδικότερα τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι 3 στους 5 συνταξιούχους παρέχουν τακτικά οικονομική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η περιουσία περνάει στις επόμενες γενιές, με το 22% των συνταξιούχων να δίνουν χρήματα στα ενήλικα παιδιά τους και το 12% στα εγγόνια τους.
Η «κληρονομιά εν ζωή» εγείρει προβληματισμούς για περισσότερους από δύο στους πέντε (41%) συνταξιούχους, οι οποίοι ανησυχούν για το εάν θα είναι σε θέση να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια και τους φίλους τους.
Παρόμοια, το 40% των συνταξιούχων ανησυχούν εάν θα είναι οι ίδιοι οικονομικά εξαρτημένοι από συγγενείς ή φίλους. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της HSBC, το 73% των συνταξιούχων δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν ούτε ένα από τα όνειρα που είχαν από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν, γεγονός που ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της τακτικής οικονομικής στήριξης συγγενών και φίλων.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνταξιούχοι βασίζονται σε κληρονομιά που έχουν λάβει οι ίδιοι για να χρηματοδοτήσουν τη διαβίωσή τους, όταν θα βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, το 43% όσων έχουν λάβει ή αναμένουν να λάβουν κληρονομιά πιστεύουν ότι με αυτήν θα χρηματοδοτήσουν μερικώς ή πλήρως τη συνταξιοδότησή τους. Η ίδια τάση διαφαίνεται και μεταξύ των ερωτώμενων παραγωγικής ηλικίας, με τα δύο τρίτα (66%) αυτών να περιμένουν να κληρονομήσουν περιουσία, την οποία θα χρησιμοποιήσουν όταν θα βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, δήλωσε: «Όπως αναδεικνύει η έρευνα, η ανάγκη παροχής τακτικής οικονομικής ενίσχυσης προς την οικογένεια καθιστά πιο σύνθετο το ήδη περίπλοκο ζήτημα της αποταμίευσης για την περίοδο της συνταξιοδότησης. Συνεπώς, η προετοιμασία για την περίοδο της συνταξιοδότησης αποτελεί μια πρόκληση την οποία, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως με σωστό προγραμματισμό».

Η ταυτότητα της έρευνας
Η παγκόσμια έρευνα «The Future of Retirement» εξετάζει τις τάσεις σχετικά με τη συνταξιοδότηση και πραγματοποιείται για λογαριασμό της HSBC. Παρέχει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη έρευνα με τίτλο «A balancing act» είναι η δέκατη κατά σειρά και συγκεντρώνει τις απόψεις 16.000 ατόμων από 15 χώρες (Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γαλλία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Βραζιλία, Ταιβάν, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Ινδονησία, Ινδία).
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos MORI τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 2014. Από το 2005, οπότε και ξεκίνησε η έρευνα «The Future of Retirement», έχουν ερωτηθεί περισσότερα από 141.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

pdf

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα