Το μήνυμα του Θεοδωράκη από το Παρίσι για νέα Ευρώπη

Το δικό του μήνυμα υπέρ μίας νέας Ευρώπης, στέλνει από το Παρίσι όπου βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, για την σύνοδο για το παγκόσμιο κλίμα.

Παρατηρώντας ότι στους διαδρόμους του γαλλικού υπουργείου όπου βρέθηκε, υπάρχουν φωτογραφίες από τη ζωή πολιτών της Ευρώπης και μέσα στα γραφεία φωτογραφίες του Εμμανουέλ Μακρόν, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζει ότι οι άνθρωποί του, νέοι οι περισσότεροι, μιλούν με πάθος για τη νέα Ευρώπη, μία Ευρώπη ασφαλή και ακηδεμόνευτη, με δύναμη επέμβασης, αμυντικό προϋπολογισμό, μία εισαγγελία για την τρομοκρατία, μία υπηρεσία ασύλου και μία συνοριοφυλακή. Μιλούν για μία Ευρώπη δίκαιη και ισότιμη, λέει, με φόρο στις χρηματοπιστωτικές αλλαγές, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με ομοιόμορφη φορολογία στις επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό και Υπουργό Οικονομικών. Μια Ευρώπη ανοιχτή και καινοτόμα. Με ταμείο καινοτομίας. Με δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να περνά έξι μήνες σε άλλη χώρα. Με ευρωπαϊκές λίστες υποψηφίων ευρωβουλευτών, και όχι μόνο λίστες χωρών.
«Η Ευρώπη σήμερα είναι αδύναμη, αργή, αναποτελεσματική, αλλά μόνο με την Ευρώπη θα δράσουμε στον κόσμο και θα απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις», συμφωνεί μαζί τους ο ίδιος. «Ναι αλλά πώς θα γίνουν όλα αυτά και κυρίως πότε», ρώτησε τους συμβούλους στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Και πήρε μια απάντηση πιο ποιητική: “L’envie d’ avoir envie” που τραγουδούσε ο Τζόνι Χαλιντέι. «Επιθυμώ να επιθυμήσω», ή αλλιώς, «προσπαθώ να ξυπνήσω την ελπίδα στους πολίτες για μια νέα μεγάλη χώρα που τα προβλήματα δεν θα είναι τοπικά και δυσεπίλυτα», όπως εξηγεί. «Και σε αυτό το ξύπνημα πρέπει να πρωτοστατήσουν νέες δυνάμεις όπως η LREM και το Ποτάμι», συνεχίζει, για να καταλήξει ότι και σε αυτό συμφωνεί απολύτως…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα