Το «μήνυμα» των ξένων επενδυτών στο Μαξίμου

ΠΟΙΑ «ΒΑΡΙΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΕΙΔΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Με βαριά ονόματα του διεθνούς επιχειρείν που επενδύουν στη χώρα μας παρά το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/1) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παρόντες στο εν λόγω τετ-α-τετ ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa (Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank).

Από πλευράς κυβέρνησης, το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν –όπως υποστηρίζεται τουλάχιστον από το Μέγαρο Μαξίμου– εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι επενδυτές που βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν δια ζώσης και την πορεία των επενδυτικών ανοιγμάτων τους στη χώρα μας (σ.σ. O επικεφαλής του καναδικού Fairfax Prem Watsa συναντήθηκε με τη διοίκηση της EUROBANK και τη διοίκηση της Grivalia, ο δε Τζ. Πόλσον είχε επαφές με τις διοικήσεις των ALPHA BANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΕΥΔΑΠ στις οποίες διατηρεί σημαντικές μετοχικές θέσεις) συμφώνησαν κατά βάση με τη διαπίστωση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα.

Εξίσου ελπιδοφόρα είναι, επίσης, η εκτίμηση των ξένων μεγαλοεπενδυτών ότι η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη δυναμική ανόδου, υπό την προϋπόθεση –όπως υπογραμμίζουν– ότι η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή των αναγκαίων, κυρίως διαθρωτικών, μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα