Το… μανιάτικο του Αχαιού κατά του Κοντομηνά

Όταν συγκροτήθηκε σε σώμα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τις εγχώριες τράπεζες, λίγοι φαντάζονταν τις θερμές ακροάσεις που θα ακολουθούσαν με τη συμμετοχή του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας και πρόεδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκου Νικολόπουλου.

Οι επικές κόντρες του βουλευτή με τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Φώτη Μπόμπολα, τη μετέπειτα «σφαγή»  με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ακόμη και οι έντονοι διάλογοι του Αχαιού πολιτικού με συναδέλφους του βουλευτές όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν πλέον ξεχωριστή θέση στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Αν ωστόσο κάποιος διάλεγε την top στιχομυθία της επιτροπής, αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα ο διάλογος του Νίκου Νικολόπουλου με τον ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά.

Ήταν 4 Αυγούστου όταν οι δύο άντρες είχαν έντονο διαξιφισμό σε μία σκηνή που καταγράφηκε από τις κάμερες. Τι είχε συμβεί; Ο Δ. Κοντομηνάς ισχυρίστηκε σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του ότι ο Ν. Νικολόπουλος «παρακάλαγε» τον επιχειρηματία να τον πάρει στον Alpha να κάνει εκπομπή και επειδή εκείνος του το αρνήθηκε έκτοτε ο ανεξάρτητος βουλευτής τρόπον τινά τον «εκδικείται» μαζεύοντας στοιχεία εναντίον του.

Φυσικά η κατηγορία δεν έμεινε αναπάντητη μιας και ο Ν. Νικολόπουλος είπε ότι επί χρόνια –και σίγουρα πριν από τις συνεδριάσεις της επιτροπής– ασκεί σειρά κοινοβουλευτικών ελέγχων για αντίστοιχα θέμα, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις του Δ. Κοντομηνά.

 

Δεν… ξέχασε και επανήλθε με επερώτηση  

Αν και Αχαιός, φαίνεται ότι την παραπάνω αιχμή την κράτησε… μανιάτικο ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Ήδη πριν από μερικές ημέρες (στις 3 Νοεμβρίου) ο Ν. Νικολόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Δ. Κοντομηνά, κατηγορώντας τον για ψευδορκία! Το κατά Νικολόπουλο ψέμα του ιδιόκτητη του Alpha ήταν ότι ο κ. Κοντομηνάς αρνήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή πως έχει συνάψει τραπεζικά δάνεια για το κανάλι της Κάντζας, ενώ ο βουλευτής προσκόμισε αντίστοιχα ΦΕΚ από τα οποία προκύπτει ότι ο Alpha προέβη σε υπερμεγέθη τραπεζικό δανεισμό. Και η αποκάλυψη στοιχείων εκ μέρους του Ν. Νικολόπουλου δεν σταμάτησε εκεί. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α», ο βουλευτής

κατέθεσε χθες Παρασκευή επερώτηση (σ.σ. την απευθύνει στον υπουργό Οικονομίας, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό) αναφερόμενος στα «περίεργα» της υπόθεσης Κοντομηνά και κατηγορώντας ευθέως τον επιχειρηματία για πλειάδα παρανομιών.

Στην ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με Αρ.Πρωτ.1488/25-11-2016 τονίζει χαρακτηριστικά:

«Πρόσφατα κατά την εξέτασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανερυθρίαστα προέβη σε πλήθος ψευδών απαντήσεων σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει, γεγονός για το οποίο ως βουλευτής κατ’ αρχήν υπέβαλα μήνυση για ψευδορκία και εν συνεχεία ζήτησα την επανάκλησή του ενώπιον της Επιτροπής, αφού όλοι οι αρχικοί ισχυρισμοί του είχαν καταπέσει με εκκωφαντικό θόρυβο.

»Προ ημερών κατόπιν έρευνας, με αφορμή την κατάθεση πρότασης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας του σταθμού “Άλφα” που κατέθεσε η κόρη του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, Μαρία Κοντομηνά,  διαπιστώθηκαν τα εξής:

»Η κα Μαρία Κοντομηνά, μέσω της κυπριακής εταιρείας Mantelord Investments LTD, που εμφανιζόταν ως μέτοχος της Άλφα Δορυφορικής, δεν διέθετε το ανάλογο “πόθεν έσχες” για τη συμμετοχή της σε αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου αρχικά 77,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 40 εκατ. ευρώ.

»Για να αποφύγει την καταβολή φόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του “πόθεν έσχες” ο Δημήτρης Κοντομηνάς προχώρησε σε αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ το άρτιον, με εξωπραγματικές τιμές διάθεσης των μετοχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των μετοχών της Μαρίας Κοντομηνά κατά 17 εκατ. ευρώ την 3η/3/2005 και κατά 9 εκατ. ευρώ την 30ή/6/2005.

»Για το “δώρο” αυτό, όμως, η Μαρία Κοντομηνά δεν κατέβαλε τους αναλογούντες σύμφωνα με τον νόμο φόρους, αλλά και δεν δήλωσε το “δώρο” στην αρμόδια εφορία (Δ΄ ΔΟΥ), φοροδιαφεύγοντας για μία 10ετία σε ποσόν ύψους μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ».

» Η έρευνα και τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Νικολόπουλος όμως δεν σταματούν στα παραπάνω: “Την ίδια διαδικασία ακολούθησε ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς “δωρίζοντας” ανάλογα ποσά σημαντικής αξίας και σε άλλα άτομα ή φορείς, όπως 1) στον κ. Γεώργιο Ψαρά, 2) στην εταιρεία Ιnterfinance, Σύμβουλοι Οικονομικών Υπηρεσιών, 3) Άλφα Entertainment A.E., ώστε με τη χρησιμοποίηση “αχυρανθρώπων” να φοροδιαφεύγει.

»Η συνολική φοροδιαφυγή για το σύνολο των “δωρηθέντων” ποσών στους προαναφερόμενους “αχυράνθρωπους” έχει υπολογισθεί στο ποσόν ύψους 77.000.000 ευρώ (!!!).

»Οι ανωτέρω ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν πλήρωσαν προς το Ελληνικό Δημόσιο τον απαιτούμενο φόρο Δωρεάς ύψους 77.000.000 ευρώ, διότι προφανώς ως παρένθετα πρόσωπα πίστευαν ότι ο “δωροδότης” θα κατέβαλλε εκείνος τον συγκεκριμένο φόρο  ή θα φρόντιζε για την απαλλαγή τους σε κάθε αστική ή ποινική απαίτηση μέσω των γνωριμιών που διέθετε σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού.

»Απόδειξη των “γνωριμιών” αυτών αποτελεί το γεγονός ότι ενώ τα παραπάνω είχαν τεθεί υπ’ όψιν των φορολογικών αρχών προ 6 ετών(!!!), μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Δ΄ ΔΟΥ επέδωσε το σχετικό Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου. Η καθυστέρηση αυτή πέραν της πρωτοφανούς διάρκειάς της και βεβαίως της απώλειας εσόδων του Δημοσίου σε μια εποχή χειμάζουσας οικονομίας εμπεριέχει ακόμη και τον κίνδυνο της παραγραφής λόγω καθυστέρησης στις ενέργειες των υπευθύνων της Δ΄ ΔΟΥ».

Για όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος ρωτά τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομίας, και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής:

1] Με ποια αιτιολογία καθυστέρησε η σύνταξη του Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου από τους αρμοδίους κυρίως από τον προϊστάμενο της Δ΄ ΔΟΥ κ. Αθανάσιο Στάμο εφοριακό ΠΕ/Β και την υποδιευθύντρια κα Δήμητρα Τριανταφύλλου εφοριακό ΠΕ/Β; Ο ισχυρισμός των ανωτέρω εφοριακών ότι «την προτεραιότητα των ελέγχων προσδιορίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)», δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ύψους 77.000.000  ευρώ για τις οποίες ο προϊστάμενος της ΓΓΔΕ επέλεξε να μην ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

2] Έχει εξετασθεί από τους παραπάνω προϊσταμένους της Δ΄ ΔΟΥ ο κίνδυνος παραγραφής τόσον αστικής μορφής όσον και ποινικής τοιαύτης, εξ αιτίας της καθυστέρησής τους να περατώσουν τον έλεγχο, αν διαπιστωθεί δόλος στις παραπάνω ενέργειες του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, ώστε με τα παραπάνω τεχνάσματα να μην αποδώσει τον αναλογούντα φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο;.

Κατόπιν των παραπάνω η θέση του κ. Δ. Κοντομηνά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επίσης και των στοιχείων που θα επικαλεσθεί ώστε να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα