Το μανιφέστο της ΔΗΣΥ με στόχο το νέο ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς

Για έναν  «ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς, ως πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα και καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας», μιλούν στο κείμενο-πρόταση για τον οδικό χάρτη ενόψει Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι συγγραφείς του κειμένου.
Στη νέα τους προσπάθεια, προτείνουν να αποφασίσει το Συνέδριο ότι ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τους άλλους φορείς του κεντροαριστερού χώρου που έχουν τον ίδιο στόχο, να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή τους για την μορφή του νέου φορέα. Στην πραγματικότητα, τους καλούν να αποφασίσουν μεταξύ:
I. Άμεσης δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου πολυτασικού Φορέα με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων που μετέχουν.
II. Δημιουργίας ενός νέου πολυκομματικού φορέα με εκλεγμένα όργανα, και συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων για το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα.
«Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια απόφαση που αφορά την ίδια την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες», λένε.

Τι προτείνουν

Σε κάθε περίπτωση και αμέσως μετά την απόφαση των κομμάτων και φορέων (και με βάση πλέον μια συλλογική απόφαση), προτείνουν την πορεία σε ένα οδικό χάρτη για τον νέο φορέα που περιλαμβάνει τα εξής βήματα με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 ( με την επιφύλαξη των πολιτικών εξελίξεων) :

Πρώτον: Το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά (με Ποτάμι και Δίκτυο), καθώς και οι αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσφέρουν την ισχυρή προγραμματική βάση συνεννόησης και συναντίληψης για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.
Θα προηγηθούν θεσμικές διαδικασίες με παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επικεφαλής.

Τρίτον: Δημιουργία οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου Φορέα, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων /φορέων.

Τέταρτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους το επιθυμούν.

Πέμπτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Έκτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της.

Στο κείμενό τους καθιστούν σαφές ότι η πρόταση δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι», λένε, καλώντας τους να έρθουν στο Συνέδριό «για να αναδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη», όπως λένε, δείχνοντας ότι εννοούν την πρόθεσή τους ο χώρος να προχωρήσει ενιαία στο εξής.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα