Το Μαξίμου επαναφέρει την πολιτική διαπραγμάτευση

Η πολυδιαφημισμένη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα, που “σιδερωνόταν” με επιμέλεια τα τελευταία 24ωρα μπαίνει εκ νέου στη ντουλάπα και από το Μαξίμου αναζητούν νέο αφήγημα, καθώς η αισιοδοξία για οριστική λύση στο χρέος κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως πλέον γίνεται αντιληπτό από το Μαξίμου αναζητούν νέο αφήγημα για να παραμυθιάσουν τον κόσμο. Έτσι οι πρώτες αντιδράσεις από το πρωθυπουργικό μέγαρο ήταν η επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση. Κάτι που το έχουμε ακούσει πολλάκις, όχι μόνο από τον κ. Τσίπρα, αλλά και από τους προκατόχους του. Βέβαια η πολιτική διαπραγμάτευση ποτέ δεν είχε καλά αποτελέσματα για τη χώρα.

Παρά τους καθησυχαστικούς τόνους που υιοθέτησε τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως λύση μπορεί να βρεθεί ως τις 15 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την έκβαση του χθεσινού, μαραθώνιου Eurogroup.

Κι αυτό διότι η Ελλάδα προσερχόταν στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τους καλύτερους οιωνούς: η προεργασία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου ήταν μεγάλη, η Γερμανία καταλάβαινε ότι δεν μπορεί να ρισκάρει την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτή τη φορά το Ταμείο δε θα βάλει νερό στο κρασί των απαιτήσεών του. Ωστόσο, το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε το τελευταίο βήμα για να συναντηθεί με την άλλη οδήγησε στο ναυάγιο της «τελευταίας στιγμής», που επαναβεβαιώθηκε.

Η ανησυχία, λοιπόν, στο Μαξίμου περισσεύει, υπό την έννοια ότι αφού διαψεύστηκαν μία φορά όλες οι ενδείξεις που παρέπεμπαν σε συμφωνία, «ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία», όπως τονίζει δημοφιλής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα χέρια του πρωθυπουργού

Άλλωστε, το Βερολίνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έδειξε κατά την συνεδρίαση επίμονη άρνηση να δεχθεί την περιγραφή και την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά δεχόταν απλώς να υπάρξει μία ισχυρή πολιτική δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην κατεύθυνση αυτή.

Πάντως, μετά τα χθεσινά, θεωρείται δεδομένο για την κυβέρνηση ότι η υπόθεση της διαπραγμάτευσης περνά εκ νέου στα χέρια του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες στον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στην στήριξη την οποία απέσπασε από το Ελιζέ, αναμένεται αυτές τις τρεις εβδομάδες να ζητήσει την στήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και την συνδρομή όλων των χωρών που ανήκουν στο «μέτωπο του Νότου», πέραν της Γαλλίας.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει, αν οι διαπραγματεύσεις παραμείνουν δύσκολες, να τηλεφωνήσει εκ νέου στην Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να της ζητήσει να «κάνει το καθήκον της» και, κυρίως, να απελευθερώσει τις εξελίξεις από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με άλλα λόγια, αν είναι κάτι σίγουρο, αυτό είναι πως οι επόμενες τρεις εβδομάδες ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου που θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό θέμα, θα είναι «καυτές» και το παρασκήνιο πλούσιο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα