Το μαρτύριο της σταγόνας

Με το μαρτύριο της σταγόνας μοιάζει η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του ελληνικού υπουργικού «κουαρτέτου» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Σταθάκης) για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, καθώς ακόμη και οι λιγοστές πληροφορίες για το πώς κυλάει η διαδικασία είναι ομιχλώδεις.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μίας καταρχάς αίσθηση συγκλίσεων των δύο πλευρών σε κάποια ανοιχτά ζητήματα,  παράλληλα όμως γίνεται και λόγος για νέα εμπόδια που θέτει το ΔΝΤ.

Τέτοιο εμπόδιο λέγεται γα παράδειγμα πως έθεσε το ΔΝΤ αναφορικά με το δημιοσιονομικό κενό του έτους 2018, παρ’ ότι πρόκειται για θέμα που φέρεται να είχε «κλείσει» στις προηγούμενες διαβουλεύσεις στην Αθήνα, με όλες τις πλευρές να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» που εντόπιζε το Ταμείο ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πόρταλ tvxs.gr, τα νέα «θέλω» του ΔΝΤ λέγεται ότι προκάλεσαν ανοιχτή κόντρα της Ντέλια Βελκουλέσκου με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, και χρειάστηκαν πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στη σημερινή (σ.σ. Πέμπτη 23/3) συνάντηση θα μετάσχει ο Πολ Τόμσεν.

Οι έως τώρα διαβουλεύσεις, πάντως, εστιάζουν στην προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές στο ασφαλιστικό και στα ενεργειακά.

Ξεκινώντας από το ασφαλιστικό, στην απαίτηση του ΔΝΤ για εφάπαξ «κούρεμα» συντάξεων το 2020 η Αθήνα φέρεται –σύμφωνα πάντα με το tvxs.gr– να ανταπαντά με την εναλλακτική των σταδιακών και κλιμακωτών περικοπών των συντάξεων σε βάθος τριετίας.

Στο μέτωπο του ενεργειακού, τώρα, το αίτημα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ διατηρείται μεν στον αφρό και επιμόνως αλλά όχι από το ΔΝΤ αλλά από Γαλλία και Γερμανία.

Επί του προκείμενου, η ελληνική αντιπρόταση δια στόματος Σταθάκη φέρεται να είναι η πώληση ρυπογόνων και προς απόσυρση λιγνιτικών εργοστασίων με το επιχείρημα ότι ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω μονάδων απαιτεί ένα ασήκωτο για την Ελλάδα κόστος. Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην σύνδεση των λιγνιτικών μονάδων και με την υδροηλεκτρική παραγωγή

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο προγραμματισμός των συνομιλιών στο Brussels Group προέβλεπαν ότι αυτές θα ολοκληρώνονταν το βράδυ της Πέμπτης αν και πήγες από την Αθήνα άφηναν ανοιχτή την πιθανότητα να παραταθεί η διαπραγμάτευση και την Παρασκευή (24/3), υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα