Το «ματωμένο» πλεόνασμα Σαμαρά και το… «φιλολαϊκό» πλεόνασμα Τσίπρα

Όταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό –σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- αυτή ήταν «σεσημασμένο για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες». Τώρα, όμως, με την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα είναι… φιλολαϊκό!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Τι κι αν συνταξιούχοι περιμένουν μήνες να εγκριθούν οι συντάξεις τους… Τι κι αν οι δημόσιες επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο κι επιλεκτικά… Τι κι αν είναι πιο εύκολο να κερδίσεις στο λαχείο παρά να πάρεις επίδομα ανεργίας… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει το δικό της success story, το οποίο αποτελεί «απόδειξη επιτυχούς οικονομικής διαχείρισης». Καμία σχέση, δηλαδή, με το άλλο, το κακό, το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Από την ανάλυση των επιμέρους δεδομένων του πλεονάσματος προκύπτει πως ο ΟΑΕΔ ο μόνος κρατικός φορέας που έχει την ευθύνη στήριξης των ανέργων παρουσίασε μείωση δαπανών κατά 220 εκατ. ευρώ! Στην ουσία πρόκειται για ποσό που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για προγράμματα απασχόλησης τα οποία όμως… ουδέποτε καταρτίστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια ώρα, στην… αναμονή βρίσκονται περίπου 114.000 αιτήματα κύριας σύνταξης και άλλα 126.000 για επικουρική, καθώς και τα εφάπαξ που όλα παραμένουν σε άτυπη αναστολή για μήνες. Όλα αυτά είναι εν γνώσει των δανειστών, που όχι μόνο εξέφρασαν προβληματισμούς αλλά ξεκαθάρισαν ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, θα εκταμιευθεί μόνο εάν το κράτος ξεκινήσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Δεν είναι τυχαίο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν πάρει… φωτιά, προκειμένου να εκδοθούν περί τις 4.193 νέες συντάξεις και να… ψηθούν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» να εγκρίνουν την εκταμίευση.

Δημόσιες επενδύσεις στα… χαρτιά

Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την εκτέλεση του ΠΔΕ το 2017 από την πρόβλεψη για 2,1 δισ. ευρώ διατέθηκαν λιγότερα από 1,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η υστέρηση των 519 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον Αύγουστο δεν περιλαμβάνει κονδύλι 450 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί ως ειδικός λογαριασμός για τους αυτοκινητοδρόμους. Και τα οποία αναφέρει ότι για τεχνικούς λόγους και παρότι έχουν καταβληθεί δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τέλος, ιδιώτες περιμένουν επί μήνες για να πληρωθούν τις προμήθειες που κάνουν στο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα