Το μεγάλο κόλπο της φοροαποφυγής (;)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ DEUTSCHE WELLE ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Μπορεί εκτός των (γερμανικών) τειχών το Βερολίνο να κουνάει «δασκαλίστικα» το δάκτυλο στις ανά την Ευρώπη κυβερνήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αν είναι αληθή τα τελευταία ρεπορτάζ που έρχονται από τη Γερμανία μάλλον θα πρέπει να ασχοληθεί λίγο με τα της… αυλή του.

Ο λόγος για την είδηση που κυκλοφόρησε πριν από λίγα 24ωρα σύμφωνα με την οποία γερμανικές τράπεζες φέρονται να βοήθησαν πελάτες τους να αποφύγουν την καταβολή φόρων ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο κάποιες γερμανικές τράπεζες εμφανίζονται να εκμεταλλεύτηκαν ένα «παραθυράκι» του γερμανικού φορολογικού συστήματος με αποτέλεσμα οι μεν επενδυτές των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά, ο δε γερμανικός προϋπολογισμός να έχει απωλέσει κατ’ εκτίμηση (σ.σ. από το 2011) περί τα 5 δισ. ευρώ.

Το ρεπορτάζ της Deutsche Welle επικαλείται πληροφορίες του δημοσιογραφικού ερευνητικού συνδέσμου που αποτελείται από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας (BR), την Washington Post και το γραφείο ερευνών ProPublica της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι εμπλεκόμενες τράπεζας φέρονται να χρησιμοποίησαν το τρικ των συναλλαγών «Cum/Cum».

Πώς «δουλεύουν» αυτές οι συναλλαγές; Για παράδειγμα μια επιχείρηση εκτός Γερμανίας έχει μετοχές ενός γερμανικού επιχειρηματικού ομίλου και μόλις πριν από την καταβολή των μερισμάτων η επιχείρηση του εξωτερικού δανείζει τις μετοχές τις σε μια γερμανική τράπεζα.

Τα μερίσματα εισρέουν στα ταμεία της τράπεζας, η οποία αποδίδει στη συνέχεια το 25% ως φόρο επί της απόδοσης κεφαλαίου στο γερμανικό κράτος. Ωστόσο, έχοντας την έδρα της στη Γερμανία, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο του συνολικού ποσού, που σημαίνει ότι στο τέλος έχει πάλι στη διάθεσή της το 100% του μερίσματος.

Λίγο μετά από την ημέρα καταβολής των μερισμάτων η τράπεζα επιστρέφει το μετοχικό πακέτο στον πραγματικό ιδιοκτήτη του (επενδυτή), παρακρατώντας 5% του ποσού των μερισμάτων ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της.

Σε ό,τι αφορά την αλλοδαπή επιχείρηση, αυτή επωφελείται σημαντικά, δεδομένου ότι –σε αντίθεση με την τράπεζα που μπορεί να πετύχει φορολογική έκπτωση στο 100%– για την ίδια θα εξέπιπτε της φορολογίας μόνο το 50% των κερδών από την απόδοση κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, μεγάλος ζημιωμένος από αυτή τη διαδικασία είναι ο γερμανικός προϋπολογισμός, καθώς το κράτος αναγκάζεται να προβεί σε μεγαλύτερες επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle και το δημοσιογραφικό ερευνητικό σύνδεσμο που αποκάλυψε το θέμα, ιδιαίτερα ενεργή σε αυτού του τύπου τις συναλλαγές φέρεται να υπήρξε η Commerzbank. Μάλιστα εκπρόσωπος της τράπεζας ρωτήθηκε για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της μερικώς κρατικοποιημένης Commerzbank (σ.σ. διασώθηκε από το γερμανικό δημόσιο με καταβολή 18,2 δισ. ευρώ), και απάντησε ότι «διασφαλίζουμε μέσω εκτεταμένων εσωτερικών συστημάτων και ελέγχων ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές συνάδουν με το ισχύον δίκαιο».

Ο εκπρόσωπος της Commerzbank διευκρίνισε επίσης ότι σε δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά η τράπεζα ενεργεί «αναπόφευκτα στο πλαίσιο των επονομαζόμενων καταστάσεων cum/cum».

Μάλιστα εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Vanguard φέρεται να επιβεβαιώνει στο δημοσιογραφικό δίκτυο που ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι πρόκειται για μια «ευρέως διαδεδομένη πρακτική».

Για την ώρα, θέση για τις αποκαλύψεις δεν έχει πάρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα