Το Μενίδι και οι άλλοι…

Απίθανο σκηνικό πρόκειται να στηθεί του χρόνου στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά θα εκπροσωπήσει την Αττική μόνο μία ομάδα, ο Αχαρναϊκός.

Αυτό δεn συμβαίνει επειδή γέμισε αθηναϊκές ομάδες η Super League, καθώς σε αυτή μετέχουν οι κλασικές (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Ατρόμητος, Απόλλων). Στο παρελθόν, ακόμη κι αν αγωνίζονταν εννέα (!) ομάδες από την Αττική στην Α’ κατηγορία (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλωνας, Αθηναϊκός, Εθνικός, Ιωνικός, Προοδευτική), στη δεύτερη κατηγορία υπήρχαν τέσσερις αθηναϊκές ΠΑΕ (Πανελευσινιακός, Δόξα Βύρωνα, Εθνικός Αστέρας, Καλλιθέα). Αυτό συνέβη το μακρινό 1997-98, ενώ την επόμενη χρονιά η Α’ Εθνική είχε δέκα ομάδες από την Αθήνα και η Β’ Εθνική τρεις.

Αλλά και πιο πρόσφατα το ποδόσφαιρό μας ήταν γεμάτο αθηναϊκές ΠΑΕ. Το 2005-06 είχαμε στην Α’ κατηγορία Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ατρόμητο, Αιγάλεω, Ιωνικό, Πανιώνιο, Ακράτητο και Καλλιθέα! Την ίδια χρονιά στη δεύτερη κατηγορία είχαμε πέντε ΠΑΕ: Θρασύβουλος, Ηλυσιακός, Προοδευτική, Εθνικός Αστέρας, Χαϊδάρι! Σύνολο 14 αθηναϊκές ομάδες από τις 32 των δύο ανώτερων κατηγοριών! Κι όμως, δέκα χρόνια αργότερα έμειναν οι μισές στις δύο κορυφαίες κατηγορίες.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο;

Η πρώτη εξήγηση έχει να κάνει με την επιλογή των γονέων να στέλνουν τα παιδιά τους στις μεγαλύτερες ομάδες της Αττικής με τα βελτιωμένα προπονητικά κέντρα. Βλέπουμε ότι σε σχέση με το παρελθόν, ομάδες όπως ο Πανιώνιος και ο Ατρόμητος διαθέτουν προπονητικά κέντρα στολίδια. Στην εποχή μας, μόνο ο γονιός με κάποια οικονομική άνεση θα επιτρέψει στο παιδί του να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και ο ίδιος γονιός έχει τη δυνατότητα με το αυτοκίνητό του να το μεταφέρει στη Βάρη ή στο Κορωπί. Στο παρελθόν, περισσότεροι ήταν οι πατεράδες που επέτρεπαν στα παιδιά τους αντί να ψάξουν για κάποιο μεροκάματο στα 18 να παίζουν μπάλα σε κάποια γειτονιά!

Το αντίθετο συμβαίνει στην επαρχία, εκεί που οι δουλειές είναι λιγότερες. Στην επαρχία ο γονιός πιο πιθανό είναι να σπρώξει το παιδί του προς το ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, παρά το να το περιορίσει στο σπίτι και στην κατάθλιψη. Οι αποστάσεις είναι μικρότερες και ένα παιδί μπορεί να προλάβει δουλειά και προπόνηση!

Πανιώνιος και Ατρόμητος έχουν δυναμώσει αρκετά ως ΠΑΕ, περισσότεροι επιχειρηματίες στην Αθήνα για να δημιουργήσουν κάτι ισχυρό δεν υπάρχουν κι έτσι δημιουργήθηκε τεράστια απορρόφηση ποδοσφαιριστών στις γύρω συνοικίες του Περιστερίου και της Νέας Σμύρνης!

Το νέο σκηνικό της Football League

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Άρης, Ηρακλής, Καλαμαριά, Αγροτικός Αστέρας

Υπόλοιπη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βέροια (Ημαθία), Αιγινιακός (Πιερία), Πανσερραϊκός (Σέρρες)

ΚΡΗΤΗ: ΑΟΧ, Κισσαμικός (Χανιά), ΟΦΗ, Εργοτέλης (Ηράκλειο)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Παναχαϊκή, Παναιγιάλειος (Αχαΐα), Σπάρτη (Λακωνία)

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Απόλλων Λάρισας (Λάρισα), ΑΟΤ (Τρίκαλα), ΑΣΑ (Καρδίτσα)

ΑΤΤΙΚΗ: Αχαρναϊκός (Μενίδι)

 

Φαβορί και αουτσάιντερ

Άρης, ΟΦΗ, Ηρακλής, Παναχαϊκή έχουν το όνομα και σίγουρα θα διεκδικήσουν την άνοδο στην Super League, αρκεί φυσικά να υπάρχει διοικητική υγεία, κάτι που σίγουρα ισχύει για την Παναχαϊκή και τον ΟΦΗ. Στον Άρη υπάρχουν κάποιες διοικητικές αμφιβολίες σχετικά με το αν θα συνεχίσει ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ωστόσο για την ώρα δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί τις προσπάθειας της επιστροφής. Στον Ηρακλή υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα.

Η Βέροια αν ανασυνταχθεί οικονομικά, ο Πανσερραϊκός λόγω ονόματος και τα Τρίκαλα που πέρσι έκαναν καταπληκτική χρονιά και έδειξαν πως διαθέτουν τον αγωνιστικό σκελετό που απαιτείται για την υπέρβαση, μπορούν επίσης να διεκδικήσουν κάτι καλό.

Οποιαδήποτε άλλη ομάδα εμπλακεί σε διαδικασία πρωταθλητισμού θα είναι έκπληξη. Εννοείται πως οι 18 ομάδες που είναι προγραμματισμένες να μετάσχουν στο πρωτάθλημα της Football League δεν βρίσκονται… εγγυημένα στην αφετηρία, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποια ΠΑΕ να αποσυρθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως έχουμε την παρουσία μίας ακόμη ομάδας από την Αθήνα, καθώς θα παλέψουν για να αποφύγουν την 16η θέση ο Πανελευσινιακός και η Καλλιθέα, μήπως και παραμείνουν στην κατηγορία από το «παράθυρο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα