Το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη (ΦΩΤΟ)

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Dorothy King, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο έχει γίνει αντιπαθητική στην Ελλάδα επειδή υποστηρίζει την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.  Ωστόσο, με ανάρτηση της στο προσωπικό της ιστολόγιο, θίγει το θέμα της εύρεσης επιγραφών στον εξωτερικό χώρο του τάφου της Αμφίπολης. Η σχετική ανάρτηση έχει γίνει από τις 13 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει σχολιαστεί από καμία επίσημη πηγή, ούτε έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε και έχει διαψευσθεί.

Συγκεκριμένα η Dorothy King επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να  περιμένουμε να βρεθούν μεγάλες επιγραφές αλλά μικρές, τόσο μικρές όσο ένα μονόγραμμα, που ωστόσο στο παρελθόν αποδείχθηκε χρήσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε άλλα μνημεία.

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος προσθέτει ότι βρέθηκαν δύο επιγραφές αλλά περιορίζεται να σχολιάσει μόνο την μία, αυτή που είναι έξω από τον τάφο και όχι την δεύτερη, αυτή δηλαδή που σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο της Αμφίπολης.

Αναλυτικά ξεκινάει το σκεπτικό της με μια ερώτηση, την οποία στην συνέχεια φροντίζει να απαντήσει με αποκαλυπτικό τρόπο: «Ήταν επιγραφές που βρέθηκαν έξω από τον τάφο άλλες ημέρες; Ναι. Πιστεύω ότι βρέθηκαν και η μια είναι στο μουσείο και η άλλη είναι στο μνημείο, και μπορεί να τη δει κανείς σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν όταν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός την ανασκαφή».

Μάλιστα δημοσιεύει και μία φωτογραφία στην οποία υποστηρίζει ότι εμφανίζεται το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μάλιστα προσθέτει ότι στην φωτογραφία είναι σαν να το έχουν καλύψει με στόκο για να μη φαίνεται. Παράλληλα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό της παραθέτει φωτογραφία του περιβόλου με το επίμαχο σημείο αλλά και εικόνες από νομίσματα του Μ. Αλεξάνδρου στα οποία εμφανίζεται το ίδιο μονόγραμμα.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε μία επιγραφή που θα λέει «εδώ είναι το δεμένο το άλογο του και θάφτηκε στην Αμφίπολη», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στο Λιοντάρι της Αμφίπολης υπογραμμίζοντας ότι «η αίσθησή μου είναι ότι ένα μνημείο αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί μόνο για τον Αλέξανδρο, πιθανόν ως ένα οικογενειακό μαυσωλείο, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του».

Η αρχαιολόγος κ. King δεν παραλείπει να σχολιάσει και το περίφημο πλέον ψηφιδωτό που βρέθηκε μέσα στον τάφο, σημειώνοντας για το κενό που υπάρχει στο κέντρο του ψηφιδωτού, την άποψη ότι φιλοξενούσε κάποιο βωμό και δεν είναι φυσική φθορά. «Ίσως να υπήρχε ένα μικρό δοχείο – βωμός που φιλοξενούσε μια φωτιά που φώτιζε το δωμάτιο και το μωσαϊκό, λίγο πριν από τις μαρμάρινες πύλες του 3ο δωματίου».

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή: xronometro.com

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα