Το μπαλάκι στο συνέδριο

Μετά τις γκρίνιες που κατεγράφησαν, στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπήρξε η δυνατότητα της διατύπωσης όλων των απόψεων οι οποίες και εκτέθηκαν. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ισότιμες μπροστά στο συνέδριο του κόμματός μας. Συλλογικά και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Το πραγματικό δίλημμα βέβαια που υπάρχει στο κόμμα είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου αλλά και οι υποχωρήσεις με στόχο την εξουσία.
Αναφορικά με την εκλογή του προέδρου, δύο είναι οι τάσεις που υπάρχουν: η εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή ή η εκλογή από το συνέδριο.
Με δεδομένο πως η πλειοψηφία του κόμματος δεν επιθυμεί προεδρικό σύστημα, η λύση που προτείνεται είναι εκείνη της εκλογής προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή η οποία θα αποφασίζει και ο πρόεδρος θα εκτελεί έτσι ώστε να μην δρα κατά το δοκούν. Η εκλογή από το συνέδριο κρύβει τέτοιου είδους κινδύνους και οι πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως απόλυτος πρόεδρος δεν μπορεί να υπάρξει.

Οσον αφορά τις συνιστώσες η επιβίωση τους έχει να κάνει κατ΄ απόλυτο τρόπο με την σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να διαλυθούν ως κόμματα μέσα σε κόμμα και να μετατραπούν σε τάσεις. Αυτό θα τους επιστρέψει να διατηρήσουν τα διαφορειτκά ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως να εκπροσωπούνται αναλογικά στην ΚΕ διατηρώντας τις ισορροπίες.
«Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί και κάποιοι επιμείνουν σε ένα κόμμα σούπα τότε λύση υπάρχει. Αποχωρούμε και επιστρέφουμε στην αυτόνομη πολιτική μας πορεία έτσι ώστε να είμαστε τουλάχιστον πιστοί στις επιλογές μας» σημειώνει στην «Α» μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει από κοντά την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Εκείνο που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η πρόταση κάποιων, τα μέλη των συνιστωσών που δεν θα διαλυθούν να μείνουν ως… παρατηρητές στο κόμμα!
Τι όμως μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι περίπου οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ανήκουν σε συνιστώσες δεν θα έχουν δικαίωμα λόγου και πράξης; Και ότι μέσα στο κόμμα απλά θα… κοιτάζουν; Η θέση αυτή ήταν που προκάλεσε και τις αντιδράσεις και που προμηνύει νέο κύκλο εσωκομματικών τριβών.

Η εξουσία που θέλουν

Ενα από τα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα της Κουμουνδούρου είναι και οι κοινωνικές συμμαχίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εξουσία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό από το 23% που μας επέλεξε στις κάλπες, αναζήτησε το νέο ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι έδωσε την εντολή και τώρα εμείς καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Δεν χωρά στο μυαλό του ότι πρέπει να είναι συμμέτοχος στις δράσεις, στο κόμμα, στις κινητοποιήσεις. Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και παρακολουθεί τώρα από τον καναπέ! Αυτού του είδους οι ψηφοφόροι δεν μας κάνουν. Δεν τους χρειαζόμαστε και δεν θα τους χρησιμοποιήσουμε για να κερδίσουμε την εξουσία. Αυτό δεν είναι αυτοσκοπός» εξηγεί ο συνομιλητής μας.
Συμπληρώνει δε πως «αν όσοι μας ψηφίσουν δεν το κάνουν συνειδητά, δεν έρθουν κοντά μας, δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, τότε θα δικαιώσουν τον Σαμαρά. Δεν θέλουμε μια εξουσία υποχωρήσεων όπου θα κάνουμε χάρες. Θα πρέπει να προχωρήσουμε βάση των δεσμεύσεων και όχι βάση των… αιτημάτων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα