Το νησί που «καταπίνει» τους άντρες

 

Στον χάρτη ή στις καρτ ποστάλ η νησιωτική κουκίδα της Καραϊβικής ονόματι Isla de Providencia μοιάζει με μαγευτικό ταξιδιωτικό προορισμό, καθώς διαθέτει εξωτική βλάστηση και ονειρικές παραλίες.

Αυτή όμως είναι μόνο μία, η φανερή εικόνα του μικρού νησιού. Η άλλη πλευρά, η «αθέατη», κρύβει μια όχι και τόσο ειδυλλιακή ιστορία που αφορά τον ανδρικό πληθυσμό του «Νησιού της Πρόνοιας».
isla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την ενδιαφέρουσα ιστορία αποκάλυψε σε σχετικό ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC, εξηγώντας ότι το νησί παρουσιάζει έλλειψη ανδρών, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άρρενες νησιώτες ασχολούνται ως επί το πλείστον με την προσοδοφόρα μεν αλλά «υψηλού ρίσκου» βιομηχανία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον 800 άνδρες βρίσκονται φυλακισμένοι ή έχουν διαφύγει εκτός συνόρων, αριθμοί που ποσοστιαία μεταφράζονται σε μία απώλεια ανδρών της τάξης του 25%. Σε απλά ελληνικά; Ένας στους τέσσερις άνδρες του Isla de Providencia ουσιαστικά δεν υφίσταται!

Σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις του βρετανικού καναλιού, όλα ξεκίνησαν όταν οι συμμορίες ναρκωτικών της Κολομβίας «στρατολόγησαν» έναντι αμοιβής τους έμπειρους ψαράδες και ναυτικούς του Isla de Providencia, με απώτερο σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν ως διακινητές. «Οι νησιώτες διαβάζουν τον ωκεανό καλύτερα από τον καθένα, επομένως τους πήραν για καπετάνιους των πλοίων που μεταφέρουν ναρκωτικά», εξηγεί ένας ντόπιος, προσθέτοντας ότι όσοι καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των συμμοριών, βγάζουν χιλιάδες δολάρια για μία μόνο αποστολή.

san-andres-and-providencia-map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όσοι δεν τα καταφέρνουν, καταλήγουν στην φυλακή. Άλλοι εξαφανίζονται. Λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων, οι περισσότεροι γονείς φοβούνται να ζητήσουν την βοήθεια των αρχών στην αναζήτηση των παιδιών τους. «Η θάλασσα είναι η οικονομία μας, δεν έχει σημασία εάν είναι νόμιμη ή παράνομη.

Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να βγάζεις τα λεφτά σου χωρίς να έχεις κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο. Στην Κολομβία μπορεί να θεωρείται παράνομο, όμως για πολλούς από εμάς πρόκειται για το μοναδικό μας εισόδημα. Οπότε δεν το βλέπουμε σαν έγκλημα. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι εύκολα λεφτά, όμως όχι – είναι τα πιο δύσκολα (λεφτά) που βγάζεις. Εάν ξυπνάς το πρωί ξέροντας ότι βάζεις την ζωή σου σε κίνδυνο, τότε δεν είναι εύκολο χρήμα», εξηγεί ένας κάτοικος.

Όπως εξηγεί το BBC, πρόκειται για μια ακόμα τραγωδία που προκλήθηκε από το εμπόριο ναρκωτικών στη Κολομβία.

(Με στοιχεία από το BBC και το huffingtonpost.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα