Το ντέρμπι των φορμαρισμένων

Μέχρι το τέλος της σεζόν θα δούμε πολλά ακόμη ντέρμπι, καθώς η κληρωτίδα είχε κέφια και στο Κύπελλο Ελλάδας θα διεξαχθούν τέσσερις μεγάλοι ημιτελικοί και ένας τρανός τελικός, ενώ ακολουθούν και τα Play Off της Super League. Πριν από όλα αυτά τα παιχνίδια, όμως, το πρόγραμμα του πρωταθλήματος περιλαμβάνει το μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, όπου κοντράρονται οι κατά τεκμήριο πιο φορμαρισμένες ομάδες της λίγκας.

Το πρωτάθλημα δεν το διεκδικούν ούτε φέτος, όμως, διότι ξεκίνησαν τη σεζόν με ακατάλληλους προπονητές, η ΑΕΚ με τον Τιμούρ Κετσπάγια και ο ΠΑΟ με τον Αντρέα Στραματσιόνι. Σήμερα, όμως, στον πάγκο των δύο συλλόγων κάθονται δύο διαφορετικοί άνδρες που αναμόρφωσαν τις ομάδες τους, σε βαθμό τέτοιο που η Ένωση επί ημερών Χιμένεθ είναι αήττητη και ο Παναθηναϊκός με τον Μαρίνο Ουζουνίδη σχεδόν «πάτησε» τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και διαρκώς ανεβαίνει.

 

Δεν είναι ντέρμπι γοήτρου, αλλά βαθμολογικό

Είθισται όταν δύο μεγάλες ομάδες κοντράρονται χωρίς να διεκδικούν το πρωτάθλημα να κατονομάζεται το ματς ως «ντέρμπι γοήτρου», ωστόσο η κυριακάτικη αναμέτρηση έχει ξεκάθαρα βαθμολογικό κίνητρο. Πέντε αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν έχουν εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού οι μεν «πράσινοι» απέχουν τέσσερις βαθμούς από τον έκτο Πλατανιά, οι δε «κιτρινόμαυροι» μόλις δύο. Με λίγα λόγια αν ο Δικέφαλος ηττηθεί κινδυνεύει να μείνει εκτός πεντάδας, ενώ αν χάσει ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί ξαφνικά πέμπτος κι ενώ ακολουθούν ματς με τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ.

 

Αραούχο και Μάνταλος απέναντι σε Μπεργκ και Κλωναρίδη

Το παιχνίδι αναμένεται να έχει ένταση, ρυθμό, πάθος και δυνατές μονομαχίες, καθώς οι δύο ομάδες βγάζουν αυτά τα στοιχεία στα τελευταία τους παιχνίδια και θα είναι μάλλον άστοχο από τους δύο προπονητές να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν μία πιο παθητική τακτική το βράδυ της Κυριακής.

Η ΑΕΚ θα παίξει λογικά με 4-3-3, καθώς αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί εσχάτως ο Χιμένεθ, με Σιμόες, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς στα χαφ, τον Αραούχο κορυφή και τους Μάνταλο, Πατίτο στα άκρα (εκτός αν προτιμηθεί ο Χριστοδουλόπουλος ή ο Βάργκας). Το να αιφνιδιάσει ο Ισπανός προπονητής με ένα 4-4-2 δεν δείχνει τόσο πιθανό. Μάνταλος και Αραούχο είναι μακράν ότι καλύτερο διαθέτει η ΑΕΚ από τη μέση και μπροστά, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον «πνεύμονα» της μεσαίας γραμμής, όπου το τρίγωνο που δημιουργούν ο Πορτογάλος και οι δύο Σουηδοί είναι επιθετικά αιχμηρό και αμυντικά… ατσαλένιο.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός έρχεται με ένα καλά οργανωμένο 4-2-3-1, τον ασταμάτητο σκόρερ Μάρκους Μπεργκ στην κορυφή, τους Ζέκα και Κουρμπέλη απροσπέλαστο δίδυμο στα χαφ και Εμποκού, Βιγιαφάνιες και Κλωναρίδη στη μεσοεπιθετική τριάδα που στην καλή της μέρα «σκοτώνει». Από τη μέρα που ο Ουζουνίδης ξεσκαρτάρισε το ρόστερ και ξεκαθάρισε τους ρόλους των παικτών του, η ομάδα του ρολάρει θαυμάσια στη Λεωφόρο, αλλά δυσκολεύεται στην αποτελεσματικότητα εκτός έδρας.

 

Οι ιστορικές μάχες στο ΟΑΚΑ

ΑΕΚ και ΠΑΟ αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 25 Νοεμβρίου του 1984 σε αγώνα πρωταθλήματος, σεζόν κατά την οποία χρησιμοποιούσαν το «Σπύρος Λούης» και οι δύο ομάδες. Νικητής στέφθηκε ο γηπεδούχος ΠΑΟ με σκορ 3-2. Η ΑΕΚ νίκησε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό στο συγκεκριμένο γήπεδο ως γηπεδούχος στις 9 Ιανουαρίου του 2005 (1-0 με Λυμπερόπουλο), ενώ το 1988 (0-1) και το 1993 (1-2) είχε νικήσει ως φιλοξενούμενη.

Τη μεγαλύτερη νίκη στο ΟΑΚΑ την έχει πετύχει ο ΠΑΟ ως γηπεδούχος, 4-0 στις 31 Μάρτη του 1991, ενώ επικράτησε 1-4 ως φιλοξενούμενος στις 18 Φλεβάρη του 2007. Η μεγαλύτερη νίκη της Ένωσης  στο συγκεκριμένο γήπεδο ήρθε τον Οκτώβρη του 2005, με σκορ 3-0 (όλα τα γκολ μετά το 84’).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα