“Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων”

“Να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων”. Αυτό τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο οποίος μέσω της συνέντευξής του στα “Νέα” παρουσιάζει το σχέδιο για τη νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια ύσταση προσπάθεια να διασωθεί η ζώνη Σένγκεν.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παραδέχεται ότι η νέα Υπηρεσία – θα αντικαταστήσει τη Frontex – θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος μέλος.

Η νέα Υπηρεσία, η οποία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων.

«Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» λέει στην εφημερίδα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν».

Σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη στην αρχή (όπως και άλλες χώρες). Ότι έχει επιταχύνει τις προσπάθειες, αλλά και ότι «όλα τα hotspots πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα