Το πάθημα να γίνει μάθημα!

Κάτι καλύτερο δεν μπορούσε να συμβεί στην ΑΕΚ μετά από ένα καταπληκτικό σερί νικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κι αυτό διότι ήρθε μία ήττα από έναν ανώτερο αντίπαλο που μπορεί να διδάξει στους ανθρώπους που διοικούν και προπονούν αυτή την ομάδα τι λείπει και τι χρειάζεται για να τα πάει ακόμη καλύτερα στις δύο διοργανώσεις. Με γυμνό μάτι εμείς καταλάβαμε τα εξής:

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη το πρώτο πεντάλεπτο

Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ΑΕΚ ξεκινά τα παιχνίδια με χάντικαπ δέκα πόντων περίπου μέχρι να καταλάβει ο Σάκοτα (και ο Μανωλόπουλος) τι δεν πάει καλά. Είναι ανεπίτρεπτο και παιδαριώδες. Με αντιπάλους όπως η Γαλατασαράι αυτές οι διαφορές δεν καλύπτονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ένωση έχασε 13 πόντους, ακριβώς τη διαφορά που ανέπτυξαν οι Τούρκοι στα πέντε πρώτα λεπτά. Ο Σάκοτα έβγαλε για προθέρμανση τον Σκραμπ νωρίτερα, διότι σκόπευε να χτυπήσει με τα τρίποντα του Καναδού στην αρχή, προφανώς για να τσιτώσει και τον κόσμο και να πάρει και έξι περιφερειακούς πόντους χωρίς να κουράσει τον Λουκά! Το σχέδιο απέτυχε, ο Σκραμπ εκτός του ότι αστόχησε, ήταν αόρατος στην άμυνα και ήρθε το 9-0 και μετά το 6-20. Αδύναμος στην περιφερειακή άμυνα είναι και ο Γουόρεν λόγω ύψους, ο Ντούσαν Σάκοτα όπως πάντα, αλλά και ο Λουκάς στο «ζωγραφιστό», αφού δύναμή του είναι η επίθεση. Μία τόσο αδύναμη αμυντικά πεντάδα στο ξεκίνημα δεν έχει λογική, απλά επειδή παίζεις μπροστά σε πολύ κόσμο και αναμένεις να υπάρχει ενθουσιασμός. Περισσότερο ενθουσιασμένοι ήταν οι Τούρκοι με την ωραία ατμόσφαιρα, παρά οι αγχωμένοι «κιτρινόμαυροι» που έπρεπε να μπουν με άμυνα που δαγκώνει κι όχι έτσι όπως μπήκαν!

Κατσίβελης, Γουόρεν και Παπαντωνίου δεν έχουν την ποιότητα που απαιτείται

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Νώντας είναι το πιο παθιασμένο παλικάρι της ομάδας, αλλά κάνει σχεδόν πάντα τα περισσότερα λάθη για να βάλει όλους κι όλους 3-4 πόντους ανά αγώνα. Ο Γουόρεν έχει ταβάνι στην απόδοσή του και ο Κατσίβελης δίνει ρυθμό και είναι θρασύς, αλλά μέχρι εκεί. Προφανώς και με την έλευση Κούπερ κάτι λύνεται σε αυτόν τον τομέα!

Ο Σάκοτα δεν είναι «τεσσάρι»

Ο Ντούσαν έχει μικτά χαρακτηριστικά ως καλαθοσφαιριστής, αλλά μόνο σε έναν τομέα είναι εξαιρετικός, στα τρίποντα. Με αυτό το ύψος πρέπει να προσφέρει και κάτω από το καλάθι, κυρίως στα ριμπάουντ. Πέραν των δέκα πόντων που δίνει μέσο όρο, δε γίνεται να μένει στα 2,8 ριμπάουντ ανά αγώνα στο Eurocup. Δεν δημιουργεί καμία φθορά στον αντίπαλο στα φάουλ. Ο κόσμος περιμένει πολλά περισσότερα από αυτόν, να φτάσει στα επίπεδα απόδοσης του Μιλόσεβιτς που είναι συγκινητικός.

Χάνει χρόνο με Ανοσίκε

Ο Μαυροειδής δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη, αλλά σε αυτόν τον τομέα ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή. Σχήμα με εκείνον στο «5» και τον Λουκά στο «4» ίσως είναι λίγο βαρύ, γι’ αυτό και δεν το βλέπουμε συχνά. Αν, όμως, αντί του Ανοσίκε υπήρχε στην ομάδα ένα πραγματικό σέντερ, τότε όλα θα ήταν καλύτερα. Δυστυχώς για την ΑΕΚ έγινε λάθος επιλογή σε αυτόν τον τομέα και σε συνδυασμό με την απουσία του Σαρικόπουλου, έχει δημιουργηθεί ένα κενό.

Κατά τα άλλα, Χέρστον, Λουκάς σε υπερθετικό βαθμό και Κάρτερ, Μιλόσεβιτς σε φυσιολογικά επίπεδα, κρατούν την ομάδα ψηλά και με τον ερχομό του Κούπερ η ΑΕΚ δημιουργεί μία πολύ δυνατή πεντάδα. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα