Το ΠΕΔΥ αργεί να…ωριμάσει

Σε μία «κανονική» χώρα όσοι εργάζονται κι ασφαλίζονται ή αυτασφαλίζονται απολαμβάνουν μιας στοιχειώδους περίθαλψης. Σε μία χώρα, ωστόσο, όπως η Ελλάδα ούτε αυτό είναι αυτονόητο. Πρώτα δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ωστόσο δεν «περπάτησε» και τον διαδέχθηκε το ΠΕΔΥ, το οποίο αργεί ακόμα να «ωριμάσει».

Όσοι επικοινωνούν αυτές τις ημέρες με τις υπηρεσίες τηλεφωνικών ιατρικών ραντεβού λαμβάνουν την ίδια μονότονη απάντηση: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη των γιατρών στο σύστημα. Αν θέλετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πλησιέστερη σε εσάς μονάδα ΠΕΔΥ και να μπείτε σε σειρά προτεραιότητας». Στις περισσότερες από αυτές, ωστόσο, τα τηλεφωνικά ραντεβού είναι πολυτέλεια, αφού ακόμα κι όταν υπάρχουν γιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αυτοί δέχονται δωρεάν με σειρά προτεραιότητας έως τον προβλεπόμενο αριθμό επισκέψεων, ενώ τώρα πλέον συνταγογραφούν επίσης έως ένα συγκεκριμένο ποσό.

Οι περισσότεροι, επομένως, αναγκάζονται να πληρώνουν για ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες έχουν προπληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, ενώ τα τηλεφωνικά κέντρα, τα οποία εξακολουθούν να χρεώνουν με ένα ευρώ την κάθε συνομιλία, δεν αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία των γιατρών νωρίτερα από δέκα ημέρες από τώρα. Μέχρι στιγμής, εξάλλου, στο ΠΕΔΥ δεν έχουν ενταχθεί ούτε καν οι μισοί από τους γιατρούς τού ΕΟΠΥΥ. Μίλησε κανείς για δημόσια δωρεάν υγεία;…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα