Το περίστροφο ξαναβγήκε στο τραπέζι

Πέντε ημέρες έμειναν. Μέσα στις οποίες είτε θα βρεθεί λύση συμβιβαστική, είτε η κυβέρνηση θα πληρώσει πολύ ακριβά τη συμφωνία. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό θα παίξει η πληρωμή ή όχι της δόσης στο ΔΝΤ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Eτοιμη να καταβάλει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ εμφανίζεται η κυβέρνηση για έναν και μόνο λόγο: αν η δόση μετατεθεί για τα τέλη του μήνα, οπότε ακολουθεί και η δεύτερη υποχρέωση της Ελλάδας προς το ταμείο, τότε χάνεται και η παραμικρή ελπίδα να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία. Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μόνη λύση είναι η συμφωνία μέχρι την Πέμπτη. Σε αυτό φαίνεται πάντως να συμφωνεί και το Euroworking Group. Οι ομόλογοι του προέδρου του ΣΟΕ κ. Γιώργου Χουλιαράκη από τις υπόλοιπες 18 χώρες της ζώνης του ευρώ, ζήτησαν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Φυσικά, η ξαφνική αυτή πίεση δεν έχει να κάνει τόσο με τα θέματα της ρευστότητας της χώρας αλλά κυρίως με την προσπάθεια των δανειστών να κάμψουν τις αντιστάσεις στις «κόκκινες γραμμές» και να πετύχουν συμφωνία με ελάχιστες ή και μηδενικές υποχωρήσεις από Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ. Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχουν πέσει και επιπλέον απαιτήσεις από τους δανειστές, οι οποίοι επανέφεραν ζητήματα μειώσεων μισθών και συντάξεων παραβιάζοντας κάθε όριο που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Επί της ουσίας, στις συνεδριάσεις του Brussels Group, αν και καταγράφεται πρόοδος, αυτή δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών. Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Και ξαφνικά αργά χθες το μεσημέρι πηγές της Κομισιόν έκαναν λόγο για θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων που σημειώθηκε στο Brussels Group. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται να επιβεβαιώσουν καταρχήν τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που δηλώνουν βέβαια για άμεση λύση.

Ο ρόλος Σόιμπλε
Εν τω μεταξύ, να διαψεύσουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται πως έχουν βαλθεί παράγοντες της αγοράς και πολιτικοί από όλο τον κόσμο. Την ώρα που εκείνος εμφανίζεται ψύχραιμος μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ακόμα και η έκθεση της ΕΚΤ χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πλέον βαρύνουσα έκθεση για Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) ομολογεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μάλιστα εκτιμούν ότι θα έρθει ντόμινο, αφού όπως σημειώνουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το «ασφάλιστρο κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των «ευάλωτων κρατών» – και όχι μόνο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών, υπογραμμίζει. Και προσθέτει πως «οι αρνητικές επιπτώσεις θα επεκταθούν και στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών». Για κινδύνους μετάδοσης α-λά Lehman Brothers προειδοποιούν μια σειρά οικονομολόγοι και αναλυτές από το στρατόπεδο των νεοφιλελεύθερων έως τη σχολή των νεοκεϊνσιανών, από τους μεγαλοεπενδυτές Γουόρεν Μπάφετ, Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκρος έως οικονομολόγους σαν τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, τον Πολ Κρούγκμαν, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς.

Από την πλευρά της, η Κάτριν Μιλμπρόνερ, αντιπρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, δήλωσε: «Δεν θεωρούμε ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν χωρίς συνέπειες. Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», προσθέτοντας ότι θα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης στην Πορτογαλία και σε άλλες «προβληματικές» ευρω-χώρες σε περίπτωση ενός Grexit, επηρεάζοντας τον πυρήνα του ευρώ και όχι μόνο.

Το Bloomberg αναφέρεται στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους πιστωτές: «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι μια αποτυχία δεν θα έχει συνέπειες εκτός της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε το ακριβές πεδίο», δήλωσε ο Λιου σε ομιλία του στο London School of Economics, πριν από τη σύνοδο του G7.

Από κοντά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουκίρο Κουρόντα, ο οποίος στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας G7 στη Δρέσδη προειδοποίησε κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα