Το πλαστικό χρήμα φέρνει… φοροαπαλλαγές

Μια παλιά πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη χρήση του πλαστικού χρήματος με στόχο τον περιορισμό της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος φαίνεται να βρίσκει νέα πια εφαρμογή και μάλιστα με ιδιαιτέρως δελεαστικό για τον φορολογούμενο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ρύθμιση η οποία να προβλέπει σοβαρές φοροαπαλλαγές για όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών αντί των μετρητών.

Ένα τέτοιο μέτρο μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον φορολογικό μηχανισμό, καθώς η εξακρίβωση των συναλλαγών αλλά και η είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται με αυτόματο τρόπο, προσθέτοντας έτσι σε καθημερινή βάση ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Επιπλέον και οι συναλλασσόμενοι θα επωφελούνται από φοροελαφρύνσεις σε ετήσια βάση ενισχύοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Τα capital control έδειξαν πως η ελληνική κοινωνία μπορεί εύκολα εν τέλει να προσαρμοστεί σε ένα νέο σύστημα πληρωμών. Το κλείσιμο των τραπεζών οδήγησαν πολλούς (ακόμα και των μεγάλων ηλικιών) στην έκδοση καρτών αλλά και υπηρεσιών internet banking, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στην καθημερινότητά τους. Άλλωστε, ακόμα και η ρύθμιση για τη χρήση καρτών που απειλεί τους εμπόρους με κυρώσεις αν αρνηθούν τις πληρωμές με αυτές, μόνο ως προάγγελος της νέας κατάστασης μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα στη χρήση του «πλαστικού»χρήματος. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά θα εξεταστεί ως πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν παρέλειψε να τονίσει πάντως ότι οι πολίτες άρχισαν να συνηθίζουν στην ιδέα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο πλαστικό χρήμα μετά την επιβολή των capital control.

Θυμίζεται πως είχε κατατεθεί πρόταση από την κυβέρνηση για τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω των εξελίξεων, ιστορικό ρεκόρ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επιβολή των capital controls, η χρήση του πλαστικού χρήματος και ειδικότερα των χρεωστικών καρτών από τους συναλλασσόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι πως, από τα τέλη Ιουνίου που επιβλήθηκαν η τραπεζική αργία και τα capital controls μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, ξεπερνώντας τα 11 εκατ. στο σύνολό τους, ενώ η χρήση τους εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος για συναλλαγές εκτινάχθηκε παντού, εκτός από τους τομείς που γνώριζαν ήδη κάποια ανάπτυξη. Η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει φτάσει ακόμη και στην πληρωμή του αντιτίμου γα τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακά: τον Ιούλιο του 2015 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει αυξηθεί κατά 170%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που επεξεργάζεται σχεδόν το 60% των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες για αγορές, τις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των capital controls παρατηρήθηκε αύξηση 135% στον αριθμό συναλλαγών σε σύγκριση με το δεκαπενθήμερο πριν από τα capital controls. Ο τομέας των τροφίμων γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση των χρεωστικών καρτών μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες (με αύξηση της χρήσης τους 234%) και ακολουθούν ο τομέας της υγείας (206%) και τα πρατήρια καυσίμων (193%).

Ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, διάφορες επιχειρήσεις πλέον επιθυμούν να εγκαταστήσουν άμεσα τερματικά αποδοχής καρτών. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μικρογεύματα και καφέ και σήμερα δεν δέχονται κάρτες ή εταιρείες στον ασφαλιστικό κλάδο που ενδιαφέρονται να εξοπλίσουν τους ασφαλιστικούς πράκτορες με τερματικά για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (mPoS), αλλά ακόμη και σωματεία ταξί που επιθυμούν να εξοπλίσουν τους οδηγούς με mPoS.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα