Το πλεόνασμα των «παραισθήσεων», του Αλέξη Τσίπρα…

Για στρεβλή απεικόνιση μιας ολόκληρης οικονομίας που εμφανίζεται να «εξυγιαίνεται», ενώ στην πραγματικότητα ασφυκτιά και αργοσβήνει κάνουν πλέον λόγο ανοιχτά τόσο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Α»…
Το οχυρό για τον ΣΥΡΙΖΑ, των πλεονασμάτων έχει μεταβληθεί σε «πύργο των παραισθήσεων»!
Τα στοιχεία πλέον που φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κυβερνώντων είναι πλέον γνωστά και κανείς ασφαλώς  δεν πιστεύει στο success story του Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε γι’ αυτό και του επιβάλλουν – και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται, τελικά – να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να πιάσει μετά από δύο χρόνια, πλεονάσματα… μικρότερα από αυτά που υποτίθεται ότι έχει ήδη πιάσει από πέρσι!
Μεγάλο στέλεχος, αξιωματούχος της Ε.Ε., ελληνικής καταγωγής ξεκαθαρίζει στην «Α» ότι τα 7,2 δισεκατομμύρια που «πανηγυρίζει» η κυβέρνηση (σχεδόν 4% του ΑΕΠ) δεν είναι «πρωτογενές πλεόνασμα» από τη στιγμή που δεν έχει καλύψει προηγουμένως όλες τις τρέχουσες δαπάνες της!
Αυτό θεωρείται ταμειακό πλεόνασμα και μόνο.
Είναι ό,τι της έμεινε στο ταμείο, επειδή άφησε απλήρωτους πολλούς από τους τρέχοντες λογαριασμούς της.
«Άμα είναι έτσι, όλες οι χώρες έχουν ή μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν τέτοια «πλεονάσματα»
Δεν πληρώνουν τίποτε, κι ό,τι τους μένει στο ταμείο το εμφανίζουν ως «πλεόνασμα». Αυτά είναι αστεία πράγματα…
Ή μάλλον είναι τραγικά», λέει στην «Α» χαρακτηριστικά…

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Τσίπρα είναι το πιο χειροπιαστό τεκμήριο αποτυχίας της οικονομικής του πολιτικής και αυτό που αντιλαμβάνονται οι πάντες είτε γνωρίζουν οικονομικά είτε δεν γνωρίζουν.
Ας δούμε όμως τις μέρες και τα έργα του Αλέξη Τσίπρα και της διακυβέρνησης του, που  παρέλαβε τα ληξιπρόθεσμα στα 3 δισεκατομμύρια και σήμερα τα έχει φτάσει στα 8 δισεκατομμύρια (τουλάχιστον, κατά το ΔΝΤ!)
Και στο μεταξύ, έχει ήδη δανειστεί 3,7 δισεκατομμύρια, για να καλύψει προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα ο ίδιος προσέθεσε στα «ληξιπρόθεσμα»: 8 – 3 +3,7 = 8,7 δισεκατομμύρια.
Και δημιουργήθηκαν το 2015 και το 2016 (και στον πρώτο μήνα του 2017 – τα «φέσια» των επομένων μηνών δεν έχουν «μετρήσει» ακόμα)…
Συνολικά από τα 8,7 δισεκατομμύρια τα 5 περίπου είναι αποκλειστικά της χρήσης του 2016. Κι έχουμε ακόμα, άλλα 0,55 δισεκατομμύρια (ή 550 εκατομμύρια περίπου) που αφορούν ΜΗ επαναλαμβανόμενες εισπράξεις (one-offs) του 2016 που ασφαλώς δεν μετράνε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Σύνολο ποσών που πρέπει να αφαιρεθούν: 5,55 δισεκατομμύρια (από τα 7,2 που μας εμφανίζει ως «ταμειακό πλεόνασμα»).
Δηλαδή το πραγματικό «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι μόλις 1,65 δισεκατομμύρια.
Λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού για το οποίο… «πανηγυρίζει» σήμερα!
Ή αλλιώς, 0,9% του ΑΕΠ.
Και όχι 4% του ΑΕΠ…
Προσέξτε και κάτι ακόμα:
Όταν υπάρχει ανάπτυξη, για κάθε ευρώ που προστίθεται στο ΑΕΠ, το κράτος βάζει στην τσέπη του (από φόρους) – και χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στους φορολογικούς συντελεστές – γύρω στα 33 λεπτά, δηλαδή ή το ένα τρίτο περίπου.
Μέχρι πριν λίγους μήνες, όλοι δέχονταν πως η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος (το 2017) με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ! Δηλαδή το κράτος περίμενε φέτος παραπάνω έσοδα γύρω στο 0,9% του ΑΕΠ. Συν το 0,9% που έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα πέρσι, θα έπιανε το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ! Έναντι στόχου ελάχιστα μικρότερου (1,75%)…
Γι’ αυτό και όλοι έλεγαν πως για το 2017 δεν υπήρχε πρόβλημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ακόμα και το ΔΝΤ, έλεγε ως πρόσφατα, πως πρόβλημα θα υπάρξει από το 2018 και μετά. Γι’ αυτό και ζητούσε «προνομοθέτηση» επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας από το 2018 και σίγουρα από το 2019 και πέρα.
Τώρα, όμως το ΔΝΤ αναθεώρησε (προς τα κάτω) την πρόβλεψή του για φέτος και προβλέπει πως το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί λιγότερο: κατά 2,2%. (Μεταξύ μας, όλοι οι ανεξάρτητοι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ακόμα λιγότερο: γύρω στο 1% ή και πιο κάτω…)
Αλλά και το 2,2% που είναι η τωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ σημαίνει πως το κράτος θα εισπράξει παραπάνω έσοδα μόλις 0,7% του ΑΕΠ.
Κι αυτό σημαίνει πως το πλεόνασμα για φέτος πέφτει στο (0,9 από πέρσι συν 0,7 για φέτος, ίσον) 1,6%, δηλαδή κάτω από το στόχο! Άρα είναι πιθανό, να ζητήσει (μικρά) πρόσθετα μέτρα λιτότητας και για φέτος…
Κανονικά, αν το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2016 ήταν πράγματι 7,2 δισεκατομμύρια ή 4% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαζόταν κανένα απολύτως πρόσθετο μέτρο: Θα είχαμε ξεπεράσει από πέρσι το στόχο του πλεονάσματος για το… 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια!
Ο στόχος για μετά το 2018 είναι 3,5% κι εμείς θα είχαμε 4% από το 2016!
Θα έπρεπε τώρα να συζητάμε εντελώς άλλα πράγματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα