Αβραμίδης: «Κινδυνεύει άμεσα το Απόστολος Νικολαΐδης

Διευκρινιστικές δηλώσεις αναφορικά με το θέμα που ξέσπασε με το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έκανε η πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Βιβή Μπάτσου, λέγοντας πως το ρυθμιστικό σχέδιο του 2021 δεν «εξαφανίζει» τη φυσική έδρα του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Sentra FM, το σχέδιο αφορά την υλοποίηση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης και ότι το γήπεδο της Λεωφόρου θα διατηρηθεί μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στον Βοτανικό. Η κ. Μπάτσου, βέβαια, δεν ήταν πολύ πειστική στην απάντηση που έδωσε για την περίπτωση που δεν προχωρήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου των «πράσινων» στον Βοτανικό. Ρεαλιστικά, ο Παναθηναϊκός στην παρούσα φάση δεν διανοείται καν να μπει στη διαδικασία ανέγερσης νέου γηπέδου, καθώς το συγκεκριμένο πλάνο απαιτεί την ύπαρξη κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν. Η πρόεδρος του ΟΡΣΑ, επί της ουσίας, έριξε το «μπαλάκι» στην Πολιτεία, λέγοντας πως το Ρυθμιστικό δεν θα είναι αυτό που θα διακόψει την παραμονή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, ενώ δήλωσε αναρμοδιότητα αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Απόστολος Νικολαΐδης»…

«Καταρχήν υπάρχει παραπληροφόρηση. Το ρυθμιστικό δεν εξαφανίζει το γήπεδο, μιλά για τη διπλή ανάπλαση όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναφέρεται στην τελευταία νομοθεσία που διατηρεί το γήπεδο μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στο Βοτανικό με βάση το νόμο Μπιρμπίλη και το Προεδρικό Διάταγμα. Υπάρχει δυνατότητα παραμονής του γηπέδου μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να γίνει το έργο στο Βοτανικό.

Δεν είναι το ρυθμιστικό αυτό που θα δεσμεύσει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό, εφόσον η πολιτεία θεσμοθετήσει την παραμονή του στη Λεωφόρο. Το ρυθμιστικό οφείλει να μιλήσει για τη διπλή ανάπλαση. Δεν έχουμε αντίρρηση ανακατασκευής της Λεωφόρου μέχρι ότου ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το σωστό γήπεδο που του αξίζει να έχει ως ομάδα. Δεν είναι εμπόδιο το ρυθμιστικό. Ο στόχος του Ρυθμιστικού Σχεδίου του 2021 είναι να προωθηθούν οι διαδικασίες της διπλής ανάπλασης. Αν προκύψει αλλαγή του πλαισίου αυτού, δεν είναι το Ρυθμιστικό αυτό που θα σταματήσει την παραμονή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Αναφέρεται το ρυθμιστικό στη διάταξη που του δίνει τη δυνατότητα ανακατασκευής της Λεωφόρου. Δεν θίγεται ο Παναθηναϊκός από τη διάταξη. Διαβάζονται λίγο δύσκολα τα κείμενα αυτά, αλλά υπάρχει αναφορά στη νομοθεσία που του δίνει τη δυνατότητα ανακαίνισης. Δεν παύει όμως το ρυθμιστικό να θέλει να ολοκληρωθούν τα έργα στο Βοτανικό.

Η διπλή ανάπλαση έχει χρόνια θεσμοθετηθεί με δύο νόμους και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Ένας τελευταίος νόμος δίνει τη δυνατότητα παραμονής, ανακαίνισης και λειτουργίας του γηπέδου στη Λεωφόρο. Τα έργα ανακαίνισης και διασφάλισης του κοινόχρηστου χώρου ισχύουν και θα πρέπει να οριστούν. Δεν είναι τα Ρυθμιστικό που θα καταργήσει τη Λεωφόρου.

Ένας θεσμός όπως ο ΟΡΣΑ δεν μπορεί να μπει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε έχει αρμοδιότητα να καθορίσει σε ποιον ανήκει. Ούτε έχει αμφισβητήσει ο ΟΡΣΑ το δικαίωμα του Ερασιτέχνη των 100 χρόνων στη Λεωφόρο. Υπάρχει παραπληροφόρηση και άδικη επίθεση σε αυτή την υπόθεση. Αν πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει γήπεδο και να μείνει στη Λεωφόρο, δεν θα τον αποτρέψει ο ΟΡΣΑ».

Η απάντηση των «πράσινων» ήταν άμεση, δια στόματος του Νίκου Αβραμίδη, πρώην Αντιδημάρχου Αθηναίων και Γενικού Γραμματέα του Παναθηναϊκού Κινήματος, ο οποίος μίλησε επίσης στον Sentra FM, καταγγέλλοντας ότι η κ. Μπάτσου είναι διορισμένη ως εκπρόσωπος του νυν Δημάρχου κ. Καμίνη στην Τεχνόπολη ΑΕ, ενώ ήταν κάθετος πως κινδυνεύει άμεσα η Λεωφόρος, καθώς, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αν δοθούν έστω και υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, μπορεί να γκρεμιστεί το «Απόστολος Νικολαΐδης»!

«Καταρχήν είναι σημαντικό ότι η κ. Μπάτσου βγήκε και έκανε δημόσια τοποθέτηση, Εμείς τέσσερις μήνες επιδιώκαμε επαφή και δεν μπορέσαμε. Για να μπούμε, όμως, στην ουσία. Το νέο ρυθμιστικό εξαφανίζει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και μπορείτε να δείτε και τη θέση του Ερασιτέχνη, που εδώ και 20 ημέρες έχει στείλει υπόμνημα στο ΥΠΕΚΑ για να ληφθεί υπόψη. Και δεν έχει ληφθεί.

Απειλείται άμεσα η Λεωφόρος. Έτσι κι αλλιώς, λόγω της πολιτικής του Δήμου της Αθήνας, επειδή έχει συνάρτηση ο ΟΡΣΑ, και μπορώ να σας πω στην πορεία τι σχέση έχει η κ. Μπάτσου με τον Δήμαρχο κ. Καμίνη, είναι ξεκάθαρο ότι απειλείται το γήπεδο της Λεωφόρου. Δεν προβλέπεται πουθενά η Λεωφόρος. Παρουσιάζεται μια πράσινη κηλίδα, ένας χώρος πρασίνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα γήπεδο. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν προβλέπεται στο νέο ρυθμιστικό η χωροθέτηση του νέου γηπέδου. Μπορώ να σας στείλω το συγκεκριμένο εδάφιο του νέου ρυθμιστικού που αναφέρεται στη Διπλή Ανάπλαση, αλλά δεν αναφέρει πουθενά την κατασκευή νέου γηπέδου. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Τώρα το θέμα τις Διπλής Ανάπλασης είναι κάτι διαφορετικό και αν θέλετε μπορούμε κάποια στιγμή να το συζητήσουμε.

Η διαφορά είναι ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν βγει νόμοι, που αλλάζουν μόνιμα το σκηνικό. Και η ψήφιση του προεδρικού διατάγματος, που έγινε τον περασμένο Μάιο, επαναφέρει όλες τις καταργηθείσες διατάξεις του νόμου Μπιρμπίλη, όπου αν αύριο το πρωί δοθούν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό αθλητικές εγκαταστάσεις, που σημαίνει μία πισίνα και ένα μικρό κλειστό, αύριο γκρεμίζεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Αυτό ισχύει σήμερα. Λέω τι ισχύει με το νόμο. Το τι μπορεί να θέλω να λέω εγώ, τι η κ. Μπάτσου, είναι κάτι διαφορετικό. Εγώ σας λέω τι λέει ο νόμος.

Βεβαίως και μπορεί να γκρεμιστεί το γήπεδο.. Χωρίς τη συναίνεση του Ερασιτέχνη. Εμείς λέμε τι λέει ο νόμος. Το τι θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Σας λέω ότι αν αύριο δοθούν ένα σκάμμα, ένα κλειστό, τρεις διαδρομές πισίνας, η Λεωφόρος πέφτει. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι είχε γίνει προσπάθεια από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, είχε περάσει ο νέος νόμος, το Φεβρουάριο του 2013, ο 4117, ο οποίος τουλάχιστον για μία πενταετία κάλυπτε τη Λεωφόρο. Αυτός ο νόμος με το προεδρικό διάταγμα που έφερε ο κ. Καμίνης, που ξαναζωντάνεψε το ενδιαφέρον του, σε συνεργασία με τον ΟΡΣΑ και με την κ. Μπάτσου, επαναφέρει αυτό που σας είπα. Το άρθρο 4 του νόμου Μπιρμπίλη.

Όσον αφορά τη συνεργασία της κ. Μπάτσου, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Αβραμίδης δήλωσε: «Δεν είναι απλά συνεργασία. Η κ. Μπάτσου είναι διορισμένη σε εταιρεία του Δήμου της Αθήνας, την Τεχνόπολη ΑΕ, ως εκπρόσωπος του κ. Καμίνη. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να λεχθούν».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας: «Δεν γκρεμίζεται η μνήμη και η ιστορία της Αθήνας» και τάχθηκε σαφώς στο πλευρό του Παναθηναϊκού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα