Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να δεσμεύει λογαριασμούς σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, παρά τη νομοθετική σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά κατά τις νυκτερινές τροπολογίες που ψηφίζονται την τελευταία στιγμή στην Βουλή.

Αυτό ξεκαθαρίζει σε γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Νίκος Παντελής που κλήθηκε από τους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος να διατυπώσει τη γνώμη του για τον εάν μετά την ψήφιση του νόμου 4223/2013 που τροποποίησε το προγενέστερο νόμο 3296/2004, το ΣΔΟΕ έχει την αρμοδιότητα σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής να προβαίνει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των φοροφυγάδων. Ο κ. Παντελής, ήταν κατηγορηματικά θετικός στη γνωμοδότησή του.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι από τη γραμματική διατύπωση του νόμου προκύπτει «σαφώς και ανενδοιάστως» ότι εξακολουθεί να «υφίσταται η αρμοδιότητα του προϊσταμένου της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων προσώπων, σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής. Η δε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής πρέπει να γίνεται από το ΣΔΟΕ προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Αναφορικά, τέλος, με την ασάφεια που προκλήθηκε, ο κ. Παντελής τη χαρακτηρίζει εύσχημα ως μη σωστή έκφραση του νομοθέτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα