Το σουηδικό δίλημμα του Αλαφούζου

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάρκους Μπεργκ έχει αγαπήσει την Ελλάδα, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του και πολλές φορές επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κάνουν επιλογές καριέρας με βάση το περιβάλλον και τις προτιμήσεις της οικογένειας. Ωστόσο, ο Σουηδός επιθετικός είναι απλά ένας υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο καλύτερός παίκτης της ομάδας , αλλά και ο πιο ακριβός.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή πολλά οικονομικά θέματα να αντιμετωπίσει και ο κόσμος του «τριφυλλιού» δεν θα πρέπει να ξεχνά πως η περσινή ανανέωση του συμβολαίου του Μπεργκ με την τεράστια ρήτρα των 10.000.000 ευρώ δεν έγινε προκειμένου να δυσκολέψει οποιαδήποτε μετεγγραφή του, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εξασφαλίσει η ΠΑΕ πολλά χρήματα σε περίπτωση που προκύψει ενδιαφέρον.

Ο δε Μάρκους Μπεργκ γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργεί το σύστημα. Πολλές φορές παρουσιάζεται κατενθουσιασμένος στον Παναθηναϊκό, άλλες φορές ξενερωμένος. Στην πραγματικότητα τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ο Σουηδός είναι ένας ψυχρός επαγγελματίας, ναι μεν προσαρμοσμένος στο ελληνικό περιβάλλον, αλλά έτοιμος να δεχθεί οποιαδήποτε νέα πρόσκληση στην καριέρα του, ακόμη κι αν αυτή είναι κινεζική.

Το θέμα είναι τι θα κάνει η ΠΑΕ

Ο 30χρονος σέντερ φορ, κορυφαίος μέσα στο 2017 στον κόσμο βάση αποτελεσματικότητας, είναι, λοιπόν, το μεγάλο «χαρτί» της διοίκησης του Παναθηναϊκού και εκ των πραγμάτων ο πρωταγωνιστής ενός τεράστιου διλήμματος που δεν έχει προκύψει ακόμη, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να δημιουργηθεί.

Ο Σουηδός διανύει μία σεζόν που θα συζητηθεί σε όλα τα ποδοσφαιρικά στέκια το καλοκαίρι. Μιλάμε για έναν ασταμάτητο μπόμπερ που έχει φτάσει φέτος τα 27 γκολ και τις επτά ασίστ κι ενώ απομένουν τουλάχιστον δώδεκα ματς για το «τριφύλλι». Είναι μάλλον πιθανό όχι μόνο να προκύψει πρόταση της τάξης των επτά ή οκτώ εκατομμυρίων, αλλά να ξεπεράσει το ποσό της ρήτρας, κάτι που σημαίνει πως η μετεγγραφή θα περάσει στη δικαιοδοσία του ίδιου του παίκτη και όχι της ΠΑΕ. Θα τον πείσει, τότε, ο Γιάννης Αλαφούζος να φύγει για να εξασφαλίσει τα σίγουρα λεφτά ή θα ρισκάρει την παραμονή του και την πιθανή συμμετοχή στους ομίλους του Champions League; Για να έχει βάση αυτό το σενάριο, βέβαια, πρέπει ο Παναθηναϊκός να προσπεράσει Πανιώνιο και ΠΑΟΚ στα Play Off.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΠΑΟ δεν θα επιδιώξει αυτή την πώληση για να διαθέσει τα λεφτά για ενίσχυση, αλλά για να τακτοποιήσει οικονομικές εκκρεμότητες και να διαφύγει τυχόν επιτήρησης από την UEFA. Είναι δηλαδή ζήτημα επιβίωσης.

Με αυτά που κάνει δεν θα τον ζητήσουν μόνο Κινέζοι

Ο Μπεργκ μετά και την αποτελεσματική εις διπλούν εμφάνισή του κόντρα στην ΑΕΚ έφτασε τα 15 γκολ μέσα στο 2017 και συνεχίζει να σπάει ρεκόρ. Με αυτές τις παρουσίες δεν θα προσελκύσει μόνο εύρωστους Κινέζους, αλλά και Ευρωπαίους που μπορεί να μην χαρίζουν λεφτά με το παραμικρό, αλλά για έναν διεθνή σέντερ φορ με τόση αποτελεσματικότητα δεν αποκλείεται να προσφέρουν οκτώ ή εννέα εκατομμύρια. Τότε είναι που το δίλημμα θα είναι μεγάλο για τον Αλαφούζο, αφού με μία πρόταση ελαφρώς μικρότερη της ρήτρας, είναι στο χέρι της ΠΑΕ να υποχωρήσει και να τον παραχωρήσει.

Ο Σουηδός φέτος έχει σκοράρει 20 φορές στο πρωτάθλημα σε 25 αγώνες, τρεις φορές σε πέντε ματς κυπέλλου και τέσσερα γκολ σε επτά ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Κατά μέσο όρο βρίσκει δίχτυα κάθε 116 αγωνιστικά λεπτά. Έχει βάλει τέσσερις φορές δύο γκολ και μετράει δύο χατ-τρικ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα