Το σούσι και το grexit

“Σε ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο ο κ. Σόιμπλε μου πρότεινε το grexit”. Αυτό ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που μίλησε στην γερμανική εφημερίδα FAZ στο πλαίσιο αφιερώματος για τον γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο της γερμανικής βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο αφιέρωμα θυμήθηκε πότε ο κ. Σόμιπλε του πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και όπως τονίζει αυτή η πρόταση έγινε δύο φορές. Την μία σε γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Βερολίνο και την άλλη σε μπαρ ξενοδοχείου στην Πολωνία στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.

Αναλυτικά ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Συνυπήρξαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργοί οικονομικών το 2011-2012  σε μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες φάσεις της ελληνικής κρίσης. Ο Βόλφγκανγκ ήταν ένας απαιτητικός,  αλλά  έγκυρος και αξιόπιστος  συνομιλητής με τον οποίο μπορούσες να συνεννοηθείς όχι μόνο για επιμέρους ζητήματα αλλά για το στρατηγικό πλαίσιο. Είχε τη δική του αντίληψη για την ευρωζώνη και το μέλλον της, αλλά ήξερες ποιά είναι αυτή και ήταν σταθερή».

Στη συνέχεια ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά ήταν αποκαλυπτικός: “Η πρώτη πρόταση έγινε σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο  Βερολίνο, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του, τον Ιούλιο του 2011. Τότε το πρόγραμμα στήριξης είχε περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άρνησή μου να αποδεχθώ τη λύση του –  έστω  προσωρινού – grexit, μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και στη μεγάλη παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος που συντελέστηκε το 2012. Αυτό έγινε σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο  Βερολίνο.
Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2011, ο Βόλφγκανγκ επανήλθε, στο Βόρσκλαβ της Πολωνίας την παραμονή του άτυπου ECOFIN. Η συνάντηση έγινε στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol. Στο χώρο ήμασταν μόνοι με έναν συνεργάτη ο καθένας. Αρνήθηκα την πρόταση για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια  και το αποδέχθηκε. Η βοήθεια του στη συνέχεια για το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν καταλυτική. Ακόμη και τώρα οι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που αναμένεται να οριστικοποιηθούν με τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 βασίζονται στα όσα συμφωνήσαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2011-12».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα