Το στοίχημα του ισχυρού «τρίτου παίχτη»

Ο στόχος που έχει θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης για το Ποτάμι θεωρείται αναμφίβολα ένας Γολγοθάς, ειδικά μετά και τις τελευταίες μετρήσεις, όπου η συσπείρωση του κόμματος ήταν την περασμένη Δευτέρα στο 54%. Αναμφίβολα ο ρεαλιστικός στόχος δεν είναι το 10% που ζήτησε σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά να συγκρατήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις ακόμη κι ο παραπάνω στόχος είναι δύσκολος, αφού στην καλύτερη περίπτωση δείχνει ότι το κόμμα θα υποστεί μικρή υποχώρηση. Όμως οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως επισημαίνουν ότι δεν μπορεί την ίδια ώρα που το Ποτάμι δείχνει να συμπιέζεται από τις μυλόπετρες της πόλωσης, ο Στ. Θεοδωράκης να εμφανίζει την ίδια δημοφιλία με τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Γι’ αυτό και διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τα αποτελέσματα στην κάλπη θα είναι διαφορετικά.

Βέβαια ο Στ. Θεοδωράκης εκτιμά πως εάν το κόμμα του καταφέρει να πιάσει το στόχο του, τότε θα ισχυροποιηθεί στο πολιτικό παιχνίδι, ενώ έτσι θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της κυβέρνησης, καθώς θα έχει τον κατάλληλο αριθμό βουλευτών να πιέσει. Κι όπως έγραψε σε άρθρο του στο ΑΠΕ ο Στ. Θεοδωράκης υποστηρίζει πως «το πρώτο κόμμα είναι υποχρεωμένο να βασιστεί σε έναν ισχυρό “τρίτο παίχτη”. Δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί γιατί θα γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10%, θα πέσει. Βεβαίως η στήριξή του και από άλλα κόμματα αυτής της κυβέρνησης είναι επιθυμητή. Θα προσθέσει σταθερότητα αλλά χωρίς όλοι να πρέπει να υπακούουν στις “εντολές” του πρώτου».

Στο ίδιο άρθρο ο Στ. Θεοδωράκης δείχνει ως ένα σημείο το μοντέλο διακυβέρνησης υποστηρίζοντας πως υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: “1ον. Συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. 2ον Συνεργασία του πρώτου κόμματος με 2-3 μικρά κόμματα. 3ον Συνεργασία του πρώτου κόμματος με ένα ισχυρό κόμμα του 10% και πιθανόν και με άλλα μικρότερα κόμματα.

Το πρώτο σενάριο στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, οπότε ας μην χάνουμε χρόνο. Το δεύτερο σενάριο καθιστά απόλυτο κυρίαρχο το πρώτο κόμμα. Μπορεί «κάθε μέρα» να παζαρεύει με τα μικρά κόμματα, να μοιράζει «ξεροκόμματα» και να κυβερνά ουσιαστικά χωρίς να ρωτά κανένα.

Πρακτικά, κανένα μικρό κόμμα δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην αυθαιρεσία του «μεγάλου», γιατί ο «μεγάλος» θα έχει εναλλακτικές λύσεις. Και πάμε στο τρίτο σενάριο. Το πρώτο κόμμα είναι υποχρεωμένο να βασιστεί σε έναν ισχυρό «τρίτο παίχτη». Δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί γιατί θα γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10% θα πέσει. Βεβαίως η στήριξή του και από άλλα κόμματα αυτής της κυβέρνησης είναι επιθυμητή. Θα προσθέσει σταθερότητα αλλά χωρίς όλοι να πρέπει να υπακούουν στις «εντολές» του πρώτου”.

Οι όροι
Ανεξάρτητα από το ποιος θα έρθει πρώτος το Ποτάμι, είτε έχει πιάσει το ποσοστό που έχει θέσει ως στόχο ο Στ. Θεοδωράκης, είτε κινηθεί με βάση τις δημοσκοπήσεις θα κληθεί να συνδράμει στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Θεοδωράκη από τη Σεβαστουπόλεως θα απαιτηθεί να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση βάσει προσώπων που δεν ανήκουν στον κομματικό σωλήνα. Και φυσικά να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία.

Χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό ο επικεφαλής του κόμματος τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του: «Η παρουσία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσώπων όπως ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο “εισαγγελέας των φτωχών” Βασίλης Μαρκής, η οικολόγος Λενιώ Μυριβήλη, ο ρεφορμιστής οικονομολόγος της Αριστεράς Μάνος Ματσαγγάνης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος δείχνει ότι αυτό που λέει το Ποτάμι το εννοεί.

Βάζει μπροστά τους ικανούς. Όχι τους έμπιστους ή τους κολλητούς». Όπως λένε οι συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού, «ο Θεοδωράκης δεν πρόκειται να δεχθεί σε κυβερνητικές θέσεις ούτε τον Μπαλτά και την Χριστοδουλοπούλου, ούτε τον Άδωνι και τον Βορίδη, ούτε φυσικά για όσους υπάρχουν καταγγελίες όπως τον Φλαμπουράρη».

Πάντως ο Στ. Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όπου σκοπεύει να ζητήσει από τα άλλα κόμματα να δεσμευθούν ότι για τα επόμενα τρία χρόνια πως δεν θα υπάρξουν άλλες εκλογές, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει οριστικά από την μέγγενη των μνημονίων. Και φυσικά τονίζει πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί τόπος συνεννόησης με το πρώτο κόμμα, τότε το Ποτάμι θα δώσει ψήφο ανοχής μέσω της αποχής του.

Μήνυμα…

Σε ό,τι αφορά τα κομματικά στελέχη, τη Δευτέρα έλαβαν στα email μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη, στο οποίο τονίζεται: «Τις τελευταίες μέρες βγαίνουν ξανά μπροστά, φθαρμένοι άνθρωποι, ανίκανοι και προσπαθούν να μας πείσουν ότι “αυτοί” είναι η αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Κάποτε θα γελάμε για όλα αυτά τα φαντάσματα της πολιτικής αλλά τώρα πρέπει να αντιδράσουμε. Να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στις παρέες, με τον δικό μας ενθουσιασμό. Ο κόσμος μας περιμένει.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι απολαμβάνει της εκτίμησης του κόσμου.

Δεν αρκεί όμως η δημοτικότητα του επικεφαλής – δεν μας αρκεί το χειροκρότημα για τις απόψεις μας. Όλα πρέπει να γίνουν ψήφος! Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε. Να μιλήσουμε ξανά στους νέους. Στις πηγές μας. Να ξαναπούμε: “Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω”. Το κάναμε και στις προηγούμενες εκλογές όταν όλοι μας θεωρούσαν “τελειωμένους”. Ο τόπος μας δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Στον χαβαλέ και τον παλαιοκομματισμό. Μόνο ένα δυνατό Ποτάμι θα αλλάξει την εξέλιξη των πραγμάτων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα