Το σχέδιο για να προστατευθούν οι κύριες συντάξεις

Κλείσιμο της αξιολόγηση χωρίς μείωση στις κύριες συντάξεις είναι ο στόχος της κυβέρνησης και για αυτό το λόγο παίρνει μέτρα για την προστασία αυτών (των κύριων συντάξεων).

Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση βρίσκονται ταυτόχρονα όλα τα θέματα του ασφαλιστικού, που είναι αλληλένδετα, όπως οι επικουρικές, το εφάπαξ, το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, καθώς και το μέρισμα του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει το Έθνος, όσον αφορά τις εισφορές, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5% κάτι που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει στα έσοδα θα είναι της τάξης των 28 εκατ. ευρώ δηλαδή από τα 600 εκατομμύρια στα 320 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η αύξηση του 1% στις εισφορές σημαίνει ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω.

«Ψαλίδι» θα επέλθει και στα εφάπαξ τα οποία με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθούν κατά 5%, ενώ αντιμέτωποι με αλλαγές θα έρθουν και περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις μια και με το νέο υπολογισμό μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.

Σχετικά με το μέρισμα το Δημοσίου, αυτό αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ενώ οι δανειστές ασκού πιέσεις και στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης ζητώντας να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν να δίνεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 που ισχύει σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα