Το σχέδιο για το «ψηφιακό φρένο» στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια

«Ηλεκτρονικό μάτι» μπαίνει στις συναλλαγές αφού η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στοχεύει με αυτό το σχέδιο να βάλει τέλος στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο όλες οι συναλλαγές στο χονδρεμπόριο αλλά και στις υπηρεσίες θα καταγράφονται μέσω άμεσης και on-line διαβίωσης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών.

Η Ομάδας Εργασίας θα πρέπει μέχρι 30/10/2015, να παραδώσει το πόρισμά της στον Αναπληρωτή Υπουργό και στην Γενική Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επίσης ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας οφείλει να ενημερώσει και την Διεύθυνση Οργάνωσης για την ολοκλήρωση του έργου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, η χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να μειώσει τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε ποσοστό έως και 80%, συνδράμοντας την εθνική προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στην τόνωση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Ενδεικτικά των ωφελειών, που μπορεί να φέρει στην ελληνική οικονομία η καταπολέμηση της μάστιγας των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, είναι τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οφέλη
Σύμφωνα με αυτά, κατά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε η έκδοση 503.203 πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ (την περίοδο 2009-2012). Τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμώνται σε 2 δισ. ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ και τη χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων σε κάθε οικονομικό έτος.

Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν σε μια ετήσια εξοικονόμηση, η οποία κυμαίνεται από 992 εκατ. ευρώ έως 1,4 δισ. ευρώ (ανάλογα με το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων σε σχέση με την έντυπη μορφή τους). Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη μέση εξοικονόμηση ανά τιμολόγιο 4,8 ευρώ, συνυπολογίζοντας και το κόστος συμμετοχής σε πλατφόρμες υποστήριξης ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 υπαλλήλων) αποστέλλουν ή λαμβάνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (41,8% έναντι 21,4%). Να αναφέρουμε τέλος ότι πρωτοπόρες στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι οι Φινλανδία και Δανία με ποσοστά χρήσης, που αγγίζουν το 73,5% και 58,9% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα