Το σχέδιο Σταθάκη για να μη βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία

Έτοιμο φαίνεται να είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και ειδικότερα του Γιώργου Σταθάκη για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ο υπουργός Οικονομίας επιδιώκει άμεσα να θεσπίσει νόμο-προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το «νομοσχέδιο Σταθάκη» είναι ήδη έτοιμο και έχει αποσταλεί στους δανειστές. Σε αυτό περιλαμβάνεται μία σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικία από το σφυρί.

Το νομοσχέδιο αφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.

Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας, αποκλείονται μπαταξήδες, καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία να υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές.

Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο Σταθάκη», οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 είναι οι εξής:

– η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
– το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
– το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα