Το ταξίδι του Αλέξη και το σπίτι του Βολταίρου… στο Παρίσι

Παρασκευή μεσημέρι, σε μια συνοικία της Κυψέλης. Η κυρία Μαρία ξεκινάει να πάει στη λαϊκή. Πάντα πήγαινε πρωί-πρωί για να γυρίσει και να τελειώσει τις δουλειές του σπιτιού, αλλά τα χρόνια της κρίσης ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και βγαίνει να ψωνίσει αργότερα όταν οι πραματευτάδες ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Άλλωστε, η σύνταξη δεν φτάνει πια για πολλά-πολλά…

Λίγες πατάτες, κανα δυο ντοματούλες, μερικά φρούτα, ίσα για να μην είναι άδειο το ψυγείο. Άσε που προς το τέλος του δρόμου, εκεί που τελειώνει η Λαϊκή, μπορεί να βρει και κανένα τελάρο με προϊόντα που πέταξε ο παραγωγός, οπότε δεν θα πληρώσει. Αναξιοπρεπές, θα πει κάποιος. «Ανάγκη!» θα απαντούσε η κυρα-Μαρία.

Η λαϊκή ήταν πάντα χώρος συναθροίσεων. Ακόμη και στη δεκαετία του ’80 οι πολιτικοί έκαναν την πασαρέλα τους ανάμεσα στους πάγκους για να αφουγκραστούν –δήθεν– τον παλμό της κοινωνίας και προσθέσουν πόντους στο φιλολαϊκό προφίλ τους. Τώρα, πού τέτοια γενναιότητα;

Να όμως που η κυρα-Μαρία έπεσε πάνω σε πολιτικό καβγά. Ένας ηλικιωμένος κύριος, συνομήλικός της, βρίζει θεούς και δαίμονες που χτυπημένος κι εκείνος από την κρίση δεν τα φέρνει βόλτα με την κουτσουρεμένη σύνταξη. Και βρήκε τον φταίχτη: είναι ο νυν πρωθυπουργός που πήρε το κυβερνητικό αεροπλάνο και πήγε, όπως λέει, αυθημερόν ταξιδάκι αναψυχής στο Παρίσι, δαπανώντας κρατικούς πόρους, όταν εκείνος μετρά ακόμη και το δίευρο του καφέ που θα πιει το απόγευμα στο καφενείο.

Στον παρακάτω κεντρικό δρόμο της ίδιας κυψελιώτικης γειτονιάς, η κυρα-Ελένη έχει πάει στο σούπερ μάρκετ. Στον διάδρομο με τα ζυμαρικά κάνει επιτόπια έρευνα αγοράς στα ράφια για να βρει τη φθηνότερη τιμή στα μακαρόνια. Άνεργη, βλέπετε, κι αυτή και η κόρη της που τέλειωσε πριν από 3 χρόνια το πανεπιστήμιο αλλά δεν βρίσκει δουλειά. Ο –κάτι περισσότερο από τον βασικό– μισθός του συζύγου της, που ευτυχώς δουλεύει ακόμα, δεν επιτρέπει παρεκτροπές και πολυτέλειες ούτε στη λίστα του σούπερ μάρκετ. Οπότε μόνο τα χρειαζούμενα και επιστροφή στο σπίτι.

Όμως, και η κυρία Ελένη έπεσε σε καβγά. Δύο άντρες στέκονταν στην ουρά για τα ταμεία και τσακώνονταν για το ποιος έφτασε τη χώρα στην καταστροφή. Αυτή τη φορά φταίχτης ήταν οι πρώην κυβερνητικές θητείες τής νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της που δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του το σπίτι τής εν διαστάσει τα προηγούμενα χρόνια συζύγου του, όλως τυχαίως κι αυτό στο Παρίσι.

Η κυρία Μαρία και η κυρία Ελένη συναντήθηκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας που συγκατοικούν. Χαιρετήθηκαν και πήγε η κάθε μία στο διαμέρισμά της να μαγειρέψει. Φυσικά, ούτε το αεροπλάνο του Τσίπρα χωράει στην κατσαρόλα της κυρίας Μαρίας, ούτε το σπίτι της Μαρέβα θα προικίσει την κόρη της κυρίας Ελένης. Ωστόσο, αυτά απασχόλησαν επί μέρες την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αυτά τα θέματα οδήγησαν σε πολιτική κόντρα την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και όχι το πώς μετά από 7 χρόνια κρίσης θα εφαρμοστεί ένα δημοσιονομικό σχέδιο ανάπτυξης που δεν θα έχει θρίλερ, Eurogroup και κόφτες. Αλλά αυτές είναι μάλλον πολύ δύσκολες «συνταγές» για την εγχώρια άνοστη πολιτική κουζίνα, που αρέσκεται να σερβίρει μόνο επικοινωνιακά παραπολιτικά πυροτεχνήματα λαϊκής κατανάλωσης για να κρύψει τη μεγάλη εικόνα.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ελπίδα για τις δύο κυρίες της ιστορίας μας. Μόλις άκουσαν στις ειδήσεις ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης δημιούργησε μια κυβερνητική ιστοσελίδα με τίτλο «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ» θέλοντας, όπως είπε, να συμβάλει στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

Καλή μας χώνεψη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα