Το τρικ της Φώφης με τις κάλπες

«Στη συνέχεια προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων.  Προτείνω, με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2018». Με αυτή την ατάκα η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άνοιξε το θέμα του αρχηγού και επί της ουσίας απέστειλε νέα πρόσκληση προς το Ποτάμι, την Ώρα Αποφάσεων και τους διαφωνούντες εντός του ΠΑΣΟΚ.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Πόσο ειλικρινής είναι η κα Γεννηματά στα όσα είπε; Θεωρητικά ρισκάρει τη θέση της, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και μία άλλη υποψηφιότητα από εκεί που δεν την περιμένει, να εμπνεύσει τους πολίτες και εν τέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κι εδώ υπάρχουν δύο αναγνώσεις.

Η μία που λέει ότι η κα Γεννηματά σύρθηκε σε αυτή την επιλογή, καθώς πέραν της αφόρητης πίεσης που δέχθηκε από τη ΔΗΜ.ΑΡ., και προσωπικά από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ανησύχησε με την απόφαση και το κείμενο που ψηφίστηκε στη συνδιάσκεψη από τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, οι οποίες ζητούν ακόμη και οι σύνεδροι να εκλεγούν από τη βάση, ενώ πιέζουν πως μέχρι την τελευταία ώρα να υπάρξουν κι άλλες προσκλήσεις, όχι με τη μορφή τελεσιγράφου, προς το Ποτάμι, την Ώρα Αποφάσεων και άλλες Κινήσεις που στέκονται επικριτικά έναντι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η δεύτερη ανάγνωση είναι πως η κα Γεννηματά «έχει δεμένο τον γάιδαρό της». Η ίδια και η ομάδα της θεωρούν πως την πρόσκλησή της θα αγνοήσουν τόσο το Ποτάμι, όσο και οι «3» πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ –Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης– της Ώρας Αποφάσεων.

Άρα, δεν κινδυνεύει να υπάρξει κάποιος υποψήφιος από εκείνη την πλευρά. Επίσης στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν στη βοήθεια που θα δεχθεί η κα Γεννηματά από το ΚΙΔΗΣΟ και το «παπανδρεϊκό» περιβάλλον. Κι αυτό διότι θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση τού επικεφαλής της ΔΗΣΥ, ενώ όλος ο μηχανισμός θα βοηθήσει την εκλογή τής νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Γ. Παπανδρέου, όπως λένε αυτοί που συνομιλούν μαζί του, πάντα αναζητά τη δικαίωση, ενώ και οι πιέσεις που δέχεται από το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, είναι να είναι υποψήφιος. Κι όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του στο ΚΙΔΗΣΟ, «μία υποψηφιότητα Παπανδρέου θα έχει δυναμική όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά συνολικά για όλο το εγχείρημα».

 

Το συνέδριο και η εκκαθάριση

Στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η ομιλία της κας Γεννηματά ήταν κίνηση ματ στη σκακιέρα. Αφενός μεν οι διαφωνούντες δεν θα έχουν πατήματα για να αντιδρούν, αφετέρου δε όλοι όσοι είναι εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης «θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που ζητούν ένα νέο φορέα που θα αποτελέσει την ένωση της Κεντροαριστεράς».

Εξάλλου, και η κα Γεννηματά στην ομιλία της στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου εκεί στόχευε: Στο να απογυμνώσει από επιχειρήματα τους επικριτές της και να δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να στραπατσαριστεί εν μέσω εκλογικής διαδικασίας, που θεωρητικά μπορεί τελικά να αποβεί μοιραία. Αυτό φαίνεται και από τα όσα υποστήριξε, όπως το ότι «ανοίγουμε τη συζήτηση για όλα, για το σύνολο της πολιτικής μας και τις πρωτοβουλίες μας. Για τη στρατηγική, τη φυσιογνωμία, τις βασικές πολιτικές μας κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Για τη νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έστειλε επί της ουσίας νέα πρόσκληση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το έκανε ήταν στο να μην έρθει κάποιος άλλος πέραν των ήδη συμμετεχόντων στη ΔΗΣΥ. Όμως υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: ότι η κα Γεννηματά θέλει εκλογές με βάση το μητρώο μελών που θα υπάρξει με βάση το ιδρυτικό συνέδριο της 30ής Ιουνίου, ενώ εκτός ΔΗΣΥ, κάνουν λόγο για ανοικτή διαδικασία με εγγραφή μελών την ημέρα των εκλογών.

Πάντως, η κα Γεννηματά για να ξεπεράσει τέτοιου είδους ενστάσεις χρησιμοποίησε μία παλιά έκφραση του Κώστα Σημίτη, «τις καθαρές λύσεις»: «Κινήσεις και προσωπικότητες, που για διάφορους λόγους τώρα στέκουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εγχείρημα,  θέλουν λίγο χρόνο για να πεισθούν, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να συμβάλουν και αυτοί στην κοινή πορεία. Είναι ώρα όμως στο Συνέδριο να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετεξέλιξή μας, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Υπενθυμίζω ότι από τον Γενάρη του 2016 πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω προς το Ποτάμι, αλλά και προς όλους τους φορείς και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, μια συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας της νέας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς που περιλαμβάνει:

  • Τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου.
  • Τη εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,
  • Τη διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Δυστυχώς και παρ’ ότι το πόρισμα  της Επιτροπής Διαλόγου μάς βρήκε όλους σύμφωνους, δεν προχωρήσαμε στα επόμενα βήματα για λόγους που όλοι γνωρίζετε και δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Προτείνω να αποτελέσει αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου και του Συνεδρίου μας η εξειδίκευση και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της πρωτοβουλίας μου, του Ιανουαρίου του 2016. Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ  μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα, πολυκομματικός ή όχι. Στη συνέχεια  προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση.  Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.  Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε  στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων. Προτείνω, με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2018.

Ήρθε η ώρα για ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Για να σταματήσει η διαστρέβλωση, το παιχνίδι με λέξεις χωρίς περιεχόμενο, η σκόπιμη δημιουργία σύγχυσης και τα πλαστά διλήμματα». 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα