«Το “φορολογικό γεράκι” θα προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη»

Η Ευρώπη τρέμει στην σκέψη να αναλάβει την καγκελαρία της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό τονίζει δημοσίευμα του Politico που φέρει τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για το Merkexit». Το ενδεχόμενο ανόδου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην καγκελαρία της Γερμανίας θα έπρεπε να είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ευρώπης» αναφέρει ο ιστότοπος.

«Παρά το γεγονός πως είναι πιθανό η Άνγκελα Μέρκελ να είναι υποψήφια για μία ακόμη θητεία, οι πιθανότητες να επανεκλεγεί δεν είναι τόσο πολλές όσο κάποιοι μπορεί να πιστεύουν. Και ο πιθανός διάδοχός της-τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον- θα είναι ο πλέον αποδιοργανωτικός: ο ισχυρός Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», αναφέρει το ρεπορτάζ που επισημαίνει:

«Σε περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ επιλέξει να παραιτηθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα την αντικαταστήσει. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι δημοφιλής τόσο τους Γερμανούς, όσο και στους βουλευτές του CDU. Παράλληλα, δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος από το κόμμα της Μέρκελ που θα μπορούσε να τον ανταγωνιστεί».

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως «στο εσωτερικό της χώρας, ο Σόιμπλε διαθέτει υψηλότερο πολιτικό κεφάλαιο σε σχέση με την Μέρκελ. Ωστόσο, η άνοδός του στην καγκελαρία, θα πρέπει να ληφθεί ως μία σοβαρή ανησυχία για το Παρίσι, το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και για τον υπόλοιπο κόσμο. Και δικαίως. Μια θητεία του Σόιμπλε στην καγκελαρία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη, θα ήταν δυνητικά καταστροφική».

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «φορολογικό γεράκι» και σημειώνει ότι η «πολιτική της μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης θα γίνει ακόμα πιο τοξική, όπως θα επιδεινωθεί δραματικά και το πνευματικό και φιλοσοφικό χάσμα ανάμεσα στους πιστωτές του Βορρά και τους οφειλέτες του Νότου».

«Οσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ο Σόιμπλε δεν είναι απίθανο να αντιστρέψει εντελώς την πολιτική για τους πρόσφυγες, με τις πιθανότητες να τον θέλουν να προτείνει αυστηρότερες e-επιτηρήσεις και ταχείες διαδικασίες απέλαση», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα