«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

«Μαύρες» είναι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση (του Δ.Σ.) την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτές, όπως επικαλείται  ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, οι εκθέσεις «δεν είναι καλές» για τη χώρα μας,  αφού μιλούν για μη βιώσιμο χρέος.

«Μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές», είπε στην ιστοσελίδα πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το Ταμείο αναμένεται είτε να αυξήσει τις πιέσεις του στην Ευρώπη για βαθύτερη απομείωση του χρέους της Ελλάδας είτε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο έχει αφήσει να εννοηθεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις προηγούμενες ημέρες παρά τις υπαρκτές και έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη έκθεση έχει σχέση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Η συζήτηση της έκθεσης έχει καθυστερήσει δραματικά.

Θα συζητηθεί επίσης η έκθεση που αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, σενάρια τα οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν θα νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα για μετά το 2018».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα