Το 48% των επενδυτών βλέπει Grexit

Μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν λάβουμε υπόψη μας την δημοσκόπηση  που πραγματοποίησε η γερμανική ερευνητική ομάδα Sentix. Σύμφωνα με αυτήν, οι μισοί από τους επενδυτές απάντησαν πως βλέπουν ένα Grexit να συμβαίνει μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Συγκεκριμένα, το 48,3% των ερωτηθέντων, σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 25 Απριλίου σε δείγμα 1.023 επενδυτών, απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν βλέπουν να συμβαίνει ένα Grexit το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη μέτρηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 35,5% (τον περασμένο Μάρτιο). Κάτι που υποδηλώνει πως ένας στους δύο επενδυτές εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με τις υποσχέσεις της Αθήνας προς τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Η υπόσχεση του Ντράγκι

Στην ανάλυση των ευρημάτων που έκανε ακολούθως το Sentrix, αναφέρει: «Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι το βασικό σενάριο είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ γίνεται δεκτό μόνο από το ήμισυ του συνόλου των επενδυτών. Το 2012, ο Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να ηρεμήσει τους επενδυτές και να φανερώσει την απόλυτη προσήλωσή του στο ευρώ, είχε πει πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Ωστόσο, εξακολουθεί άραγε να ισχύει σήμερα αυτή η υπόσχεση για την περίπτωση της Ελλάδας;».

Απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη

Απαισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που στέλνουν οι επενδυτές για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ. Ο δείκτης διάλυσης της Ευρωζώνης αναρριχήθηκε στο 49%, όταν τον Μάρτιο ήταν στο 36,8% λόγω της αύξησης των πιθανοτήτων να βγει η Ελλάδα από το μπλοκ. Παρόμοια ποσοστά είχαν εμφανιστεί το 2012, τότε που η Ευρώπη βρισκόταν στην κορύφωση της κρίσης χρέους. Όσο για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο σίγουροι. Μόλις το 26,1% φοβάται πως η Ελλάδα θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Η έρευνα έγινε μεταξύ 1.023 επενδυτών και διεξήχθη στο διάστημα 23-25 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα