Το 64% των Γερμανών θέλει να φύγει η Μέρκελ

Ολοένα και στραβώνει το κλίμα για την Ανγκελα Μέρκελ αφού σε  νέα δημοσκόπηση  δύο στους τρεις Γερμανούς δεν την θέλουν για νέα θητεία στη καγκελαρία στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μετά από 12 χρόνια Μέρκελ στην καγκελαρία σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών (64%) επιθυμούν αλλαγή, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση της YouGov. Ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία το 69% θέλει να δει ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία της χώρας, ενώ στα δυτικά κρατίδια το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 63%. Ακόμη και μεταξύ των οπαδών των Χριστιανοδημοκρατών το 42% θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για έναν νέο καγκελάριο! Και εντελώς αναμενόμενο είναι να θέλουν κάτι τέτοιο σε συντριπτικό ποσοστό -79%- οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών.

Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή στην καγκελαρία μετά από 12 χρόνια Μέρκελ οι Γερμανοί απάντησαν:

Οπωσδήποτε: 42%

Μάλλον ναι : 22%

Μάλλον όχι : 19%

Επ’ ουδενί : 8%

Δεν ξέρω : 9%

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης εγείρουν ως εκ τούτου το ερώτημα κατά πόσον η Άνγκελα Μέρκελ είναι η ενδεδειγμένη υποψήφια για το κόμμα της. Το 35% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η CDU θα είχε περισσότερες πιθανότητες να νικήσει χωρίς τη Μέρκελ, ενώ μόλις ένας στους πέντε (19%) θεωρεί ότι με τη νυν καγκελάριο αυξάνονται οι προοπτικές νίκης για τη Χριστιανική Ένωση. Μεταξύ των οπαδών της CDU δεν προκύπτει σαφής τάση στο ερώτημα αυτό.

Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να αποκομίζουν μεγάλη κέρδη απ’ την επιλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου τους για την καγκελαρία. Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς (47%) θεωρεί ότι το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του Σουλτς θα αντέξει μέχρι τις εκλογές, ενώ το 37% αμφιβάλλουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα