“Το Brexit θα κάνει κάποιους πολύ πλούσιους, αλλά τους πολίτες φτωχότερους”

“Οχι” στο Brexit λέει ο Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξη του στο Guardian, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Βρετανία. Ο δισεκατομμυριούχος εξηγεί στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει κυρίως στην οικονομία της χώρας και κάνει λόγο για “Μαύρη Τετάρτη”.

Ο Τζορτζ Σόρος,  ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, είπε ότι η ψήφος για έξοδο θα δρομολογούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση στο νόμισμα της Βρετανίας και θα προκαλούσε διαταραχή μεγαλύτερη από την πτώση της “Μαύρης Τετάρτης”, όταν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Συναλλαγµατικών Ισοτιµιών (ERM).

«Το Brexit θα έκανε κάποιους πολύ πλούσιους, αλλά την πλειοψηφία των ψηφοφόρων σημαντικά φτωχότερους», αναφέρει ο διάσημος επενδυτής που πλούτισε το 1992 όταν στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας.

«Η στερλίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει απότομα και γρήγορα αν η αποχώρηση κερδίσει το δημοψήφισμα», είπε στον Guardian ο Σόρος. «Θα περίμενα ότι αυτή η υποτιμηση θα ήταν μεγαλύτερη και πιο αποδιοργανωτική από την υποτίμηση 15% που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν ήμουν αρκετά τυχερός να βγάλω ένα σημαντικό κέρδος για τις hedge fund επενδύσεις σε βάρος της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανική κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Μία ψήφος για την έξοδο από την ΕΕ θα αναγκάσει τη λίρα να γλιστρήσει προς την ισοτιμία με το ευρώ – «μία μέθοδο της ένταξης στο ευρώ την οποία κανείς στη Βρετανία δεν θα ήθελε» – και να βυθιστεί ακόμα περισσότερο από το Σεπτέμβριο του 1992, όταν το 10 δισ. δολαρίων στοίχημά του γονάτισε την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι μία ψήφος για να φύγουν δεν θα έχει καμία επίδραση στην προσωπική οικονομική τους θέση. Αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι. Αν η Βρετανία αφήσει την ΕΕ θα υπάρξει τουλάχιστον μία πολύ σαφής και άμεση επίπτωση που θα αγγίξει κάθε νοικοκυριό: η αξία της λίρας θα μειωθεί απότομα. Μια ψήφος για αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει επίσης άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και την απασχόληση», πρόσθεσε ο Σόρος σημειώνοντας ότι «μία ψήφος αποχώρησης θα μπορούσε να φέρει στο τέλος της εβδομάδας μια μαύρη Παρασκευή και σοβαρές συνέπειες για τους απλούς ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα