«Το Brexit θα οδηγήσει (και) την Ελλάδα εκτός Ε.Ε.»

Πρόβλεψη σοκ κάνει για την Ελλάδα ο Economist που προειδοποιεί για Grexit σε περίπτωση που συμβεί το Brexit.
To ατύχημα του Grexit είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό το καλοκαίρι αν οι Βρετανοί ψηφίζουν «ναι» στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα τoυ Ιουνίου, όπως προβλέπει νέα έκθεση του Economist Intelligence Unit που δημοσιεύεται με τις προβλέψεις για την ΕΕ την επόμενη 5ετία.

Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μετά από ένα «ναι» των Βρετανών στο Brexit, θα θέσει αφόρητη πίεση στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδό που η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών που διαφεύγουν από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Ιούνιο, το Grexit θα συμβεί πολύ νωρίτερα.

«Ενώ η περιοχή της ΕΕ θα μπορούσε πιθανότατα να χειριστεί ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης μεμονωμένα, θα ήταν απίθανο να μπορέσει να διαχειριστεί το να συμβούν όλες αυτές οι κρίσεις ταυτόχρονα», αναφέρει η έκθεση, με τίτλο «Europe stretched to the limit».

«Δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό στα μέσα του 2016, όταν η Βρετανία αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ», επισημαίνεται.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι το κύμα των μεταναστών ασκεί συνεχείς πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

«Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην υποδοχή των μεταναστών, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την επιστροφή τους στην Τουρκία», σημειώνουν.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι στα μαχαίρια με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης μπροστά από μία μεγάλη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ. Ο κίνδυνος να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα σε σοβαρή κρίση είναι μεγάλος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα