“Το Diem είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη”

Συνέντευξη στο ιταλικό περιοδικό “L’ Espresso” παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας πως   “οι ευρωπαϊστές πρέπει να αντιταχθούμε σε Eurogroup, Κομισιόν και τρόικα”.

Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό”, είναι ο τίτλος συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών. Το κίνημα Diem (Democracy In Europe Movement), το οποίο ίδρυσε, πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευσή του στη Ρώμη και ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία για τις 25 Μαρτίου, όταν θα διοργανωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, “το Diem είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη, με τον εξευρωπαϊσμό τεράστιων προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο εθνικών κρατών. Από την αυξανόμενη φτώχεια μέχρι το χρέος, από τις επενδύσεις που βρίσκονται σε κρίση μέχρι τις τράπεζες και τις μεταναστεύσεις”.

“Για να είμαστε πραγματικά ευρωπαϊστές, πρέπει να αντιταχθούμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”

“Σήμερα, για να είμαστε πραγματικά ευρωπαϊστές, πρέπει να αντιταχθούμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά την άποψη του οποίου “ακριβώς επειδή είναι ευρωπαϊστής έχει την υποχρέωση να αντιταχθεί στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, και να προτείνει διαφορετικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δομική κρίση στην οποία έχουμε μπει”.

“Το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του, να διορθώσουμε ριζικά το ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτουμε, όμως, ένα κατάλληλο σχέδιο για να χειριστούμε μία ενδεχόμενη αποσύνθεσή του, αν δεν καταφέρουμε να το αλλάξουμε εγκαίρως”, δηλώνει στο L’ Espresso o ιδρυτής του Diem.

Επίσης, καθιστά σαφές ότι “στόχος του Diem είναι να δημιουργήσει μία συμμαχία ανάμεσα σε προοδευτικούς, οι οποίοι κατανοούν ότι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση της Ευρώπης (και κάθε χώρας) είναι να αλλάξουν οι πολιτικές της καθεστηκυίας τάξης”. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου απευθύνει έκκληση σε μαρξιστές, σοσιαλιστές, προοδευτικούς, φιλελεύθερους “ακόμη και σε πεφωτισμένους συντηρητικούς”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις, το Diem “θα εκτιμήσει αν σε κάθε χώρα υπάρχουν συνομιλητές που μπορούν να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ή αν θα χρειασθεί μία άμεση πολιτική προσπάθειά του”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα