Το DNA δίνει απαντήσεις

Νέος «πόλεμος» άρχισε μεταξύ των αρχαιολόγων για την ταυτότητα του ένοικου του τάφου της Αμφίπολης, μετά την εύρεση του σκελετού σε που ήταν θαμμένος στα έγκατα του τρίτου θαλάμου.

Συγκεκριμένα, η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ ανέφερε ότι η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, φέρνοντας, μάλιστα, και το παράδειγμα της Βεργίνας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ.: τη Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Τάσος Τασούλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και ερωτώμενος αν επιμένει στην άποψη που είχε διατυπώσει προ καιρού ότι αποκλείεται στον τάφο της Αμφίπολης να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και περιορίστηκε να πει ότι «η μόνη σιγουριά που έχω είναι ότι θα μελετηθεί ανθρωπολογικά ο σκελετός, θα πάρουμε τα αποτελέσματα και τότε μόνο θα έχουμε μια αξιόπιστη απάντηση».

Ερωτώμενος για το πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι ο μισός σκελετός βρέθηκε εντός και ο άλλος μισός εκτός τάφου, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι η ερμηνεία είναι προφανής. «Υπήρξε μια αναζήτηση μέσα στον τάφο, δεν περιελάμβανε ενδιαφέρον για τα οστά και βρέθηκαν άλλα μέσα και άλλα έξω, καθώς είναι προφανές ότι υπήρξε μετακίνηση των οστών. Δεν μετακινήθηκαν μόνα τους».

Σχόλιο για τα νέα ευρήματα έκανε και η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για τάφο επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού, απορρίπτοντας, ωστόσο, τη θεωρία ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο. «Ένα λιοντάρι δεν θα το βάζανε για μια γυναίκα», είπε.

Και η σεναρολογία καλά κρατεί…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα