Τράπεζα Κύπρου: Βάζει σε εφαρμογή μέτρα προς τους 22 μεγαλο-οφειλέτες της

Η Τράπεζα Κύπρου βάζει σε εφαρμογή μέτρα προς τους 22 μεγαλο-οφειλέτες της και θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου να μπει διαχειριστής σε όμιλο εταιρειών που ασχολείται με τον τουριστικό τομέα και τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της πιστώτριας τράπεζας και όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 15 ημερών να ανακοινωθεί η υπογραφή με τον διαχειριστή ώστε τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να αλλάξουν χέρια.

Ο συγκεκριμένος όμιλος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δανειακό άνοιγμα περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή παρά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα Κύπρου. Οι χορηγήσεις στις εταιρείες του ομίλου είναι προβληματικές για αρκετά χρόνια, στα δάνεια έχουν γίνει πολλές αναχρηματοδοτήσεις και δόθηκαν πολλές παρατάσεις. Η ικανότητα αποπληρωμής ωστόσο δεν επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα οι διακανονισμοί να μην έχουν πραγματικό όφελος για την Τράπεζα Κύπρου και ο διορισμός διαχειριστή να είναι μονόδρομος.

Θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις εταιρειών από τη λίστα των 22 μεγαλο-οφειλετών που χρωστούν 6 δισ. ευρώ, στις οποίες θα αναλάβει δράση ο διαχειριστής. Πρόκειται για επιχειρήσεις τα οικονομικά στοιχεία των οποίων δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα κεφάλαιά τους ή να γυρίσουν σε εύρυθμη λειτουργία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, έχει αναδιοργανώσει το τμήμα αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων δανείων, δημιουργώντας μονάδα για εκποιήσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο μικροσκόπιο της τρόικας έχουν τεθεί οι 22 μεγαλοεπιχειρηματίες της Τράπεζας Κύπρου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αναμένει μέτρα για είσπραξη των μεγάλων χρεωστών της Τράπεζας.

«Βραχνάς» για την Τράπεζα Κύπρου είναι και δάνεια, τα οποία δεν είναι κυπριακά και δόθηκαν σε ελληνικές εταιρείες για επενδυτικούς σκοπούς σε άλλες χώρες. Μετά την αλλαγή γραμμής που ακολούθησε η Τράπεζα Κύπρου υπάρχουν επιχειρηματίες, που αρχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να δίνουν χρήματα, είτε από καταθέσεις στο εσωτερικό είτε από το εξωτερικό για την αποπληρωμή των ανοιγμάτων τους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα