Τρέμουν την προβοκάτσια

ΤΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στον τόπο του… εγκλήματος επιστρέφει μετά φόβου την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και κάποιοι ήδη τρέμουν στην ιδέα προβοκάτσιας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με μια συμβολική κίνηση, λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου και κατέθεσε στεφάνι. Τότε ήθελε να περάσει το μήνυμα πως οι αγώνες της Αριστεράς δικαιώθηκαν με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, αυτή την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο μνημείο της Αντίστασης. Μόνο που στα δύο αυτά χρόνια πολλά έχουν αλλάξει, με κυριότερο το 3ο Μνημόνιο που έφερε και υπέγραψε η αριστερή κυβέρνηση.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν κρύβουν στις μεταξύ τους συζητήσεις την ανησυχία τους για πιθανή προβοκάτσια κατά του Αλ. Τσίπρα. Άλλωστε, το παρασκήνιο που υπάρχει είναι έντονο και επιτρέπει τέτοιου είδους προβληματισμούς.

Αρκεί κανείς να πάει πίσω στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε που ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε δήμαρχος της πόλης της Καισαριανής αλλά με ημερομηνία λήξης. Αν και αρχικά από την Κουμουνδούρου κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τη μεγάλη ανατροπή, η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων αποκάλυψε πως αντίπαλος του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ στον 2ο γύρο θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος του ΚΚΕ, ο οποίος όμως για μία ψήφο είχε αποκλειστεί. Έτσι προκηρύχθηκαν εκ νέου εκλογές με τις οποίες τερματίστηκε η σύντομη θητεία του Συριζαίου δημάρχου και παρέδωσε στον «κόκκινο» υποψήφιο.

Η επέτειος και το… ΤΑΙΠΕΔ

Με το ΚΚΕ να διεκδικεί την πατρότητα της Αριστεράς (κομμουνισμού εν προκειμένω, το ραντεβού της Κυριακής θεωρείται από πολλούς παρακινδυνευμένο καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν επίθεση κατά του πρωθυπουργού στην λογική ότι καπηλεύεται τους αγώνες του ΕΑΜ. Άλλωστε η εκδήλωση θα γίνει για να τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΕΑΜ και κατά τη διάρκειά της ο Αλ. Τσίπρας θα ανακοινώσει και επισήμως την απόδοση του χώρου του Σκοπευτηρίου στη δημοτική αρχή Καισαριανής.

Υπενθυμίζεται ότι το Σκοπευτήριο έχει αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το είχε εντάξει στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποίηση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλης της Καισαριανής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ. μετά από έντονες προσπάθειες κατάφερε να απεντάξει το Σκοπευτήριο από τις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ και να το παραδώσει στους πολίτες της Καισαριανής.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την «απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής».

Ήδη μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν έτοιμο το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων –πολλά από τα οποία θα ενταχθούν και στην ομιλία του– με κύριο πως, αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος θα έβγαινε στο σφυρί.

Το δίλημμα 

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση στην Καισαριανή θα είναι μια γενική πρόβα για την κυβέρνηση. Και αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι πιέζουν τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει δημόσιες εμφανίσεις ώστε να αναστραφεί το κακό κλίμα κατά της κυβέρνησης.

Όπως εξηγούν, «μπορεί να ενοχλεί κάποιους αλλά –μας αρέσει, δεν μας αρέσει– το ισχυρό μας χαρτί είναι ο Αλέξης. Πρέπει να βγαίνει περισσότερο στον κόσμο, να μιλά μαζί του, να εξηγεί, να καλύπτει τα κενά. Τα μίντια παρουσιάζουν κάθε θέμα όπως επιθυμούν με μόνο γνώμονα την πολιτική τους στόχευση. Αν όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλά για όλα τα καυτά ζητήματα, τα περιθώρια αλλοίωσης των λεγόμενών του είναι ελάχιστα». Μάλιστα, μιλώντας στην «Α» στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζει ότι όσο ο πρωθυπουργός παραμένει εγκλωβισμένος στο πρόγραμμα των διεθνών σχέσεων και συναντήσεων, τόσο η κυβέρνηση θα υποχωρεί δημοσκοπικά. «Σε περίπτωση εκλογών, οι χρόνοι θα είναι πολύ συμπιεσμένοι. Όσο και αν τρέξουμε τότε δεν θα προλάβουμε να μιλήσουμε. Θα κυριαρχήσουν οι προεκλογικές κραυγές που θα καπελώνουν τα επιχειρήματα. Ή θα το κάνει τώρα ή αποδεχόμαστε πως θα ηττηθούμε σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση», συμπληρώνει.

Πληροφορίες τής «Α» θέλουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να είναι μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα: ένα είναι εκείνο που επιθυμεί την έκθεσή του στον λαό με στόχο να «μαζεύει» τα κακώς κείμενα, και το άλλο εκείνο που τον θέλει πιο αποστασιοποιημένο, θεσμικό και απόμακρο. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησής τους θα κρίνει και τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα