Τρέμουν τις διαρροές

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜOΣΧΕΔΙΟΥ

Μια δύσκολη κοινοβουλευτική ημέρα θα ξημερώσει αύριο Πέμπτη για την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο λόγος –τι άλλο;- η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα σκληρά προαπαιτούμενα που προήλθαν από την συμφωνία (συνθηκολόγηση τη χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης)του οικονομικού επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το καταρχάς ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να περάσει η κυβέρνηση αναίμακτα τον κάβο και το νομοσχέδιο βα ψηφιστεί χωρίς απώλειες. Ωστόσο αυτό είναι μόνο το «θέλω» των κυβερνητικών στελεχών. Στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλος φόβος ότι τελικά θα υπάρξουν διαρροές.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το πρωί της Τετάρτης συνεδρίασε εκτάκτως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές του κόμματος για το επίμαχο νομοσχέδιο. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, η άνω των 2 ωρών συνεδρίαση εξελίχθηκε σε αγώνα… μασάζ των βουλευτών, με τους τελευταίους να ζητούν επιμόνως διευκρινίσεις και διορθώσεις και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να προσπαθούν να τους πείσουν να μην «επαναστατήσουν».

Κι αν τελικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα μοιάζουν ελεγχόμενα, από το στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ. δεν εκπέμπεται η ίδια σιγουριά. Οι… υποψίες για ενδεχόμενο «αντάρτικο» στρέφονται κατά κύριο λόγο στον βουλευτή Αχαΐας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της νέα συγκυβέρνησης ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος!

Αυτό το έχει καταστήσει σαφές εσχάτως και με πολλές αφορμές ο Αχαιός βουλευτής. Πρόσφατα, για παράδειγμα, διαδήλωσε στο πλευρό των ΑμΕΑ που διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική πολιτική, ενώ καταδίκασε ευθαρσώς και χωρίς αστερίσκους τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Εξάλλου, ο Ν. Νικολόπουλος ήταν αυτός που στάθηκε κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα Πανούση, υποστηρίζοντας (έστω κι αν αυτό του κόστισε τη θέση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) ότι οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι πολύ σοβαρές για να περάσουν χωρίς ενδελεχή διερεύνηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ουδείς μπορεί να… ορκιστεί ότι ο Ν. Νικολόπουλος δεν θα καταψηφίσει τουλάχιστον κάποιες από τις μνημονιακές πρόνοιες που συμπεριλαμβάνονται στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Και το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, σε μια τέτοια περίπτωση.

Θα αφήσει να περάσει στο ντούκου την «έξοδο» από το μαντρί; Έχει άραγε την πολυτέλεια να διαγράψει τον κατά τεκμήριο πιο δραστήριο βουλευτή του κόμματός του, ο οποίος τον αντικαθιστούσε επάξια όποτε χρειάστηκε στο βήμα της βουλής, αποκρούοντας τις βολές της αντιπολίτευσης;

Κυριακή κοντή γιορτή λέει ο λαός, αλλά όπως φαίνεται δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τότε για να μάθουμε τι θα συμβεί..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα