«Τρέχει» η δίκη για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο 36 άνθρωποι. Η δίκη που ξεκίνησε στο Εφετείο και αναμένεται να είναι πολυήμερη θα συνεχιστεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα (27 Μαρτίου). Την πρώτη ημέρα, μάλιστα, της διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό.

Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε συνήγορος των κατηγορουμένων για αναβολή της δίκης, αφορούσε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που προκάλεσε την οργή των συγγενών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές. «Θέτουν προκλητικά αιτήματα αναβολής βάζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές πάνω από τη δίκη. Ντροπή! Μόνο αυτό έχω να πω. Ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που μας βύθισαν στο πένθος. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένουμε με καρτερικότητα την απόφαση και του Εφετείου», δήλωσαν συγγενείς των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο του πρώτου βαθμού, έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, κήρυξε ενόχους, σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, τοπικούς άρχοντες και αρμόδιους της πολιτικής προστασίας, που αντιμετώπισαν –όπως τονίστηκε– «γραφειοκρατικά και επιφανειακά» τις προειδοποιήσεις για την επερχόμενη καταστροφή. Τα αδικήματα για τις 36 ζωές που χάθηκαν είναι «ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατά συρροή, εμπρησμός δάσους και πραγμάτων από αμέλεια». Ένοχοι κρίθηκαν πρωτόδικα :

# Ο πρώην νομάρχης Ηλείας, Χ. Καφύρας, στον οποίο επιβλήθηκε (κατά συγχώνευση) συνολική ποινή φυλάκισης 49 χρόνων και εννέα μηνών.
# Ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως, Παντ. Χρονόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 59 χρόνων και έξι μηνών (επίσης κατά συγχώνευση).
# Ο πυροφύλακας Μίνθης, Π. Τσούρας, στον οποίο επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 59 χρόνων και έξι μηνών.
# Ο τότε προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων, Ν. Μιχαλόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση πέντε ετών.
# Η νοικοκυρά Σοφία Νικολοπούλου, στην οποία επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 49 χρόνων και εννέα μηνών.
Αθώος κρίθηκε, όπως είχε εισηγηθεί και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Καράτσαλος, ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φ. Παππάς.
Φιγούρα τραγικότερη όλων στο δικαστήριο, ήταν ο Γ. Παρασκευόπουλος από το χωριό Αρτέμιδα, ο οποίος έχασε στη φωτιά όλη του την οικογένεια. Τέσσερα ανήλικα παιδιά, τη σύζυγο του και τη μητέρα του.

Καταλυτική εισήγηση 

Το δικαστήριο είχε δεχτεί στο σύνολό της την αγόρευση του εισαγγελέα που υπήρξε καταπέλτης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά του:
# Ο πρώην νομάρχης πράγματι έλαβε την προηγουμένη του καταστροφικού συμβάντος δύο εξαιρετικά επείγοντα προειδοποιητικά έγγραφα από τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, πλην όμως το όλο ζήτημα, παρά τη μείζονα σοβαρότητά του, αντιμετωπίστηκε κατά «τρόπο γραφειοκρατικό» και «επιφανειακό».
# Για τον τότε δήμαρχο Ζαχάρως, εστίασε στο ότι ποτέ δεν συγκλήθηκε το συντονιστικό τοπικό όργανο, που είναι αρμόδιο για την πολιτική προστασία σε επίπεδο δήμου.
Χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας ανέφερε: «Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Αρτέμιδας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν συγκεντρώνονταν στην εκκλησία του χωριού και δεν επικρατούσε πανικός, που οδήγησε τελικά πολλούς από αυτούς να επιλέξουν λάθος δρόμο διαφυγής και τελικά να καούν».
Ευθύνες απέδωσε και στην κατηγορούμενη νοικοκυρά, η οποία άναψε φωτιά σε εξωτερικό χώρο και στη συνέχεια την άφησε ανεπιτήρητη, αλλά και στον πυροφύλακα Μίνθης, διότι δεν εντόπισε έγκαιρα την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οικία της.
Ευθύνες επέρριψε επίσης ο εισαγγελέας στον τότε προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων για τον χαμό των τριών ηρωικών εποχικών δασοπυροσβεστών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα