Τρίμηνο κερδών για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας

Με κέρδη έναντι ζημιών του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, εμφάνισε κέρδη από επαναλαμβανόμενες πηγές ύψους 186 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 265 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου του 2012.

Ο όμιλος κατέγραψε για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης μείωση των προβλέψεων (€318 εκατ., έναντι €419 εκατ. το α’ τρίμηνο 2012), λόγω της επιβράδυνσης στο ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών. Διατήρησε επίσης υψηλό ποσοστό, 54%, κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις. Παράλληλα, μείωσε το εγχώριο λειτουργικό κόστος κατά 21% με αφετηρία το 2010 που άρχισε η κρίση.

Σταθεροποίηση εμφανίζουν τα οργανικά έσοδα στην Ελλάδα, διαμορφούμενα στα 385 εκατ. ευρώ για το εξεταζόμενο διάστημα.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ από τον Ιούνιο του 2012 και μετά καταγράφεται σημαντική εισροή εγχώριων καταθέσεων της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ (+9%)

Η σχέση δανείων προς καταθέσεις της ΕΤΕ στην Ελλάδα, βελτιώθηκε στο 95% από 105% πέρσι, με αποτέλεσμα τη σημαντική απεξάρτηση άντλησης κεφαλαίων από το ευρωσύστημα, άρα και τη σημαντική βελτίωση της ρευστότητας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανέφερε τα εξής:

«Η ορατή πια βελτίωση του οικονομικού κλίματος υποδηλώνει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα με την πρόοδο μιας σειράς μακροοικονομικών μεγεθών, στον τραπεζικό κλάδο παρατηρούμε τη σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή των καταθέσεων και τη σχετική βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Εν γένει, η οργανική κερδοφορία των τραπεζών δείχνει πλέον σαφή σημάδια ανάπτυξης.

H Εθνική συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της και του ισολογισμού της. Συγκεκριμένα, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην παραγωγικότητα μειώνοντας τα λειτουργικά της έξοδα κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης, και είναι σε θέση να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για επιπλέον σημαντικές περικοπές. Επίσης, η ΕΤΕ έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Εθνική διαθέτει σήμερα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τη ρευστότητα, καθώς ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 95% στην Ελλάδα. Τέλος, ο υγιής ισολογισμός της Εθνικής αποτελεί το εχέγγυο για την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας από διατηρήσιμες και επαναλαμβανόμενες πηγές.

Τις επόμενες ημέρες η Εθνική θα φτάσει σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι· το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να επιτελεί τον κομβικό της ρόλο στην Ελληνική οικονομία, όπως αποδεδειγμένα τον έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής.

Η Τράπεζα συλλογικά, συνειδητά και υπεύθυνα σχεδιάζει το αύριο».

Η κερδοφορία της Finansbank ανήλθε στα €155 εκατ., αυξημένη κατά 23%, σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, παρά τη θεαματική κερδοφορία που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα βασίστηκαν στη βελτίωση των οργανικών εσόδων, +21% σε ετήσια βάση, η οποία βασίσθηκε στην άνοδο τόσο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων κατά 28% όσο και των προμηθειών κατά 13%, σε ετήσια βάση, και παρά την απώλεια των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες μετά την πώληση της Finans Pension στο δ’ τρίμηνο του 2012. Το επιτοκιακό περιθώριο διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, 643 μ.β. στο τέλος του α’ τριμήνου, καθώς η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους των καταθέσεων αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την πτώση των αποδόσεων των στοιχείων ενεργητικού που παρατηρήθηκε στον τραπεζικό κλάδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα