Τρίπρας: «Θα φτιάξουμε το ποδόσφαιρο» – Κοντονής: «ΕΠΟ: Τακτικοί δικαστές και εκλογές με ψήφους σωματείων»

Λένε πως οι ειδήσεις και οι ουσιαστικές ατάκες των πρωταγωνιστών στην πολιτική και αθλητική ζωή της χώρας λέγονται όταν οι κάμερες και τα φώτα «σβήνουν», και απ’ αυτόν τον άγραφο κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο Σταύρος Κοντονής.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη μετά το ραντεβού του υφυπουργού Αθλητισμού με τους Γιώργο Γκιρτζίκη, Γιώργο Μποροβήλο και Σπύρο Καλογιάννη για το τι μέλλει γενέσθαι με το άμεσο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, και αφού πραγματοποιήθηκαν οι ανακοινώσεις για τους αγώνες των κεκλεισμένων των θυρών, άρχισαν να σκάνε όχι απλές ειδήσεις, αλλά «βόμβες» που είναι ικανές να αλλάξουν πολλά στο status του χώρου.

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Κοντονής δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει σε συγκεκριμένη μερίδα δημοσιογράφων σχετικά με τις αλλαγές που είναι αποφασισμένος (άρα, έχουν προχωρήσει από το απλό επίπεδο των σκέψεων) να φέρει στο ποδόσφαιρο. Μιλάμε για διαφοροποιήσεις που όποτε ένας υφυπουργός στο παρελθόν σκεφτόταν να τις ψηλαφίσει έπεφτε πάνω στο τοίχος των προέδρων της ΕΠΟ, που τους εκφόβιζε με μία και μόνο λέξη: «Αυτοδιοίκητο!»

Η «ασπίδα», ή πιο σωστά το «χαλάκι», κάτω από το οποίο έμπαιναν όλες οι ανορθογραφίες των ηγεσιών του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Σταύρος Κοντονής είναι έτοιμος να το σηκώσει και να θέσει νέες βάσεις στον χώρο.

 

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο που θέλει να αλλάξει ο Σταύρος Κοντονής είναι το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πρόταση που συζητιέται έντονα τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έφτανε ποτέ στην υλοποίησή της. Πλέον, ο υφυπουργός Αθλητισμού θέλει αντί να ψηφίζουν οι πρόεδροι των Ενώσεων για την εκλογή προέδρου της ΕΠΟ, μέρος στην εκλογική διαδικασία θα λαμβάνουν όλα τα σωματεία.

 

  • Στο άλλο μεγάλο ζήτημα που θέλει να κάνει τομές η πολιτική αρχή είναι στη σύνθεση και τη λειτουργία όλων των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Σκοπός του είναι να απαρτίζονται όλες οι πειθαρχικές επιτροπές από τακτικούς δικαστές και όχι συνταξιούχους, όπως γίνεται σήμερα. Παράλληλα, στο πλάνο βρίσκεται και η κλήρωση δικαστών που θα διεξάγεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης (δεν θα τους επιλέγει δηλαδή η Ομοσπονδία) και μάλιστα ως προς αυτό –όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός– υπάρχει η απόλυτη συμφωνία της ΕΠΟ.

 

Και το αυτοδιοίκητο;

Εύλογα σε αυτό το σημείο προκύπτει το ερώτημα το τι θα γίνει με το αυτοδιοίκητο που μέχρι σήμερα ήταν εμπόδιο σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Πολιτείας; Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε (επαναλαμβάνουμε όχι σε επίσημες δηλώσεις, αλλά σε «πηγαδάκια» μετά τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη) ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διαφοροποιηθεί το καθεστώς του αυτοδιοίκητου, αλλά για αυτά τα ζητήματα είναι ειλημμένη απόφαση παρέμβασης. Μάλιστα, όλα αυτά ο Σταύρος Κοντονής ισχυρίστηκε ότι θα κατατεθούν στη Βουλή εντός 15 ημερών και ο μεγαλύτερός του σύμμαχος είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που του έχει εκφράσει τη στήριξή του σε οποιαδήποτε κίνηση θεωρεί εκείνος ότι θα φέρει επιτέλους την εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βέβαια, τα κρίσιμα θα προκύψουν από Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και με εκπροσώπους της FIFA. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν το αντίθετο δρομολόγιο, ο υφυπουργός θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της UEFA και κατόπιν δικής του συνεννόησης θα περάσει όποιον νόμο τελικά αποφασίσει να περάσει. «Εμείς έχουμε πάρει εντολή να εκκαθαρίσουμε αυτή την παθογένεια πολλών ετών που υπάρχει στον χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, και αυτό θα το κάνουμε, είτε σε ένα πνεύμα συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, και σας το λέω θα το κάνουμε, είτε υπό καθεστώς συγκρούσεων. Υπάρχει ένα ζήτημα που θα πρέπει να διευκρινιστεί τη Δευτέρα που θα έχω συνάντηση με τον κύριο Πλατινί και με τους εκπροσώπους της FIFA. Το αυτοδιοίκητο έχει και όρια, δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να βελτιώσει το ποδόσφαιρο, θίγοντας καταστάσεις προς όφελός τους», τόνισε σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα ο Σταύρος Κοντονής και μένει να φανεί κατά πόσο αυτό το ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί μπορεί να ξεπεραστεί.

 

Πονεμένη ιστορία το αυτοδιοίκητο

«Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στον ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η ΕΠΟ από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους». Αυτός είναι ο περίφημος νόμος Ορφανού, που ψηφίστηκε το 2006, κατόπιν πιέσεων του Βασίλη Γκαγκάτση, και ουσιαστικά δίνει το ελεύθερο στην ΕΠΟ να λειτουργεί κατά το δοκούν χωρίς να την ελέγχει κανείς. Και τότε, η Ελληνική Ομοσπονδία είχε φωνάξει τον «μπαμπούλα» της UEFA, ώστε να απειλήσει την τότε κυβέρνηση ότι αν δεν κάνει πίσω θα αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από το ποδόσφαιρο. Ακόμα και οι Πιλάβιος, Σαρρής φρόντιζαν να δίνουν τη δική τους ερμηνεία. Θυμηθείτε τι έγινε το 2011 με τον ΟΦΗ του Νίκου Μαχλά, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για μη νόμιμη σύνθεση της πρωτοβάθμιας επιτροπής αδειοδότησης – εκ των κανονισμών δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω επιτροπή το μέλος αυτής κ. Πάλλης. Η ΕΠΟ του κ. Σοφοκλή Πιλάβιου απειλούσε με υποβιβασμό τον ΟΦΗ, αλλά, μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής υπέρ των Κρητικών, η ΕΠΟ έκανε… γαργάρα τις απειλές της και έδωσε κανονικά αδειοδότηση.

Αντίστοιχα, πέρυσι ο Άρης προσέφυγε στο άρθρο 99, με την ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή και πάλι να απειλεί με υποβιβασμό, τελικά να κάνει και πάλι πίσω, αλλά τη λύση έδωσε ο αγωνιστικός υποβιβασμός των Θεσσαλονικιών για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τη Δευτέρα θα παιχτεί ακόμα μία μάχη για τα όρια του αυτοδιοίκητου. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει ο Σταύρος Κοντονής να κάνει πράξη το πλάνο ή θα πέσει και πάλι πάνω στους «καρεκλοκένταυρους» της ΕΠΟ.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να θυμίσουμε ότι το δρομολόγιο μέχρι την UEFA το έχουν πραγματοποιήσει τόσο οι προηγούμενοι (Γκαγκάτσης, Πιλάβιος, Σαρρής) όσο και ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης με σκοπό κάθε φορά να παραπληροφορήσουν σχετικά με το ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε κάτι ακόμα σχετικά με το νόμο Ορφανού και συγκεκριμένα για το σημείο που λέει ότι «Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η ΕΠΟ από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους». Ακόμα κι αυτό όμως δεν συμβαίνει, καθώς δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς δεν χωρούν πλέον στα ντουλάπια των εισαγγελέων και συνεχίζουν να αυξάνονται κατά δεκάδες και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί να τραβήξει αυτιά για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο για το πλέον παράδοξο, η ΔΕΑΒ που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια τάξη δε αναγνωρίζεται από την ΕΠΟ! Αυτά μόνο στον θαυμαστό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορούν να συμβαίνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα