Τρίτη αξιολόγηση: Διαπραγμάτευση με 3 «αγκάθια»

Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά το μεσημέρι της Δευτέρας, ωστόσο, τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν ήδη μετά τις ανακοινώσεις για «τρύπα» 2,9 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε το κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των θεσμών, το οποίο είναι μεν αισιόδοξο, όμως, αυτή τη στιγμή το δεδομένο είναι πως μόλις το 20% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, οι ξαφνικές ανακοινώσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 (είτε το κόστος είναι 1,1 δισ. ευρώ, είτε 2,4 δισ. ευρώ) δεν άρεσαν καθόλου στην τρόικα, όπως και η επαναλαμβανόμενη υπόσχεση της κυβέρνησης για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες. Την ίδια ώρα, ο ίδιος αξιωματούχος που επικαλείται σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή της Κυριακής» διαμηνύει ότι αυτή η τρίτη αξιολόγηση είναι η πιο καθοριστική για το τέλος του προγράμματος για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, με την ολοκλήρωσή της και την εκταμίευση που θα ακολουθήσει θα ενισχυθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μεταμνημονιακή εποχή, δεύτερον, η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα έστελνε ένα δυνατό σήμα στην αγορές ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και, τρίτον, οι «θεσμοί» τονίζουν ότι οι δύσκολες συζητήσεις για το χρέος γίνονται καλύτερα σε περιόδους ηρεμίας.

Το κοινωνικό μέρισμα των 1.000 ευρώ και η αναβάθμιση των F-16

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κοινωνικό μέρισμα, με τη μορφή που προαναγγέλλεται, θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι θεσμοί να επαναληφθούν οι χειρισμοί του 2016, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μπόνους 500 ευρώ σε συντάξεις, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως οποιαδήποτε διαβούλευση με τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να δοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως διαμηνύουν. Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών από Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι αυτήν τη φορά θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν συνεννόησης.

Αναφορικά με το θέμα των F-16, αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό, καθώς οι αμυντικές δαπάνες μετρούν κανονικά στο έλλειμμα. Αυτό που αναμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συμφωνία από τα ΜΜΕ, είναι ότι θέλουν να δουν τα χαρακτηριστικά και τους όρους που περιλαμβάνονται.

Επιμένουν οι Ευρωπαίοι σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018

Τέλος, όσο αφορά αυτό καθαυτό το ζήτημα της αξιολόγησης, το δημοσιονομικό κατάφερε να κερδίσει και πάλι πρωταγωνιστική θέση, μετά τη διαπιστωμένη πλέον υστέρηση των εσόδων, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αλλάξει τα μεγέθη του προϋπολογισμού για φέτος και του χρόνου, σε σύγκριση με αυτά που είχε καταγράψει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα αντισταθμίζονται τώρα από περισσότερα έσοδα και λιγότερες δαπάνες του ΕΦΚΑ, αλλά η αριθμητική αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους θεσμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να ζητηθούν κάποια πρόσθετα μέτρα για το 2018.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επισημαίνουν αναλυτές στην Αθήνα, καθώς το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά μέτρο μείωσης χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει οι ίδιοι να παρέμβουν με μέτρα ελάφρυνση του χρέους, ώστε να βγαίνει το σενάριο βιωσιμότητάς του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα