Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς από κατολίσθηση στην Κολομβία

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο Σάλγκαρ, στη βορειοδυτική Κολομβία, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και της υπερχείλισης ενός ποταμού.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ένας ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και νερού να κατακλύσουν το Σάλγκαρ, στην επαρχία Αντιοκία.

“Ακόμη δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Το μόνο που ξέρω είναι ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλές οικογένειες έμειναν άστεγες, όμως ακόμη δεν μπορώ να δώσω έναν ακριβή απολογισμό”, είπε η Σούλμα Οσόριο, μια ντόπια αξιωματούχος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

“Η τραγωδία είναι τεράστια. Υπάρχουν πολλοί νεκροί ακόμη, ολόκληρη η πόλη έχει καταρρεύσει”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας και εικόνες που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους καλυμμένους από λάσπη και χαλάσματα.

Διακρίνονται επίσης κάτοικοι να ψάχνουν απεγνωσμένα στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους.

Η Σάλγκαρ βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή, κοντά στις Κολομβιανές Άνδεις.
“Είναι φρικτό. Ακούγαμε βράχους να χτυπούν μεταξύ τους, το νερό μας παρέσυρε και αναγκαστήκαμε να σκαρφαλώσουμε στη στέγη του σπιτιού μας”, είπε ένας κάτοικος που σώθηκε.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 30 και ότι πέντε οικογένειες αγνοούνται.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αναχώρησε για το Σάλγκαρ και ανακοίνωσε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στα θύματα.

Στην περιοχή σπεύδει επίσης και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο Άλβαρο Ουρίμπε, που σήμερα είναι γερουσιαστής και παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Κολομβίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα