Τραμπ: “Έγινε φίλος μου ο Ερντογάν” – Οι φρουροί του Τούρκου Προέδρου χτύπησαν διαδηλωτές στη Ν. Υόρκη

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν αφού δεν κατέληξε πουθενά η συζήτησή τους, ενώ “¨κατάπιαν” και τους πυραύλους S- 400 που αγόρασε η Άγκυρα από τη Ρωσία.

Ωστόσο αμφότεροι ζήτησαν την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε φίλο του τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τις εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και τα μύρια προβλήματα που υπάρχουν και βασικά δημιουργεί η Άγκυρα.

Οι εντάσεις προκλήθηκαν από την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να ασκηθεί δίωξη σε Τούρκους αστυνομικούς και σωματοφύλακες επειδή επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Μάιο.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ επαίνεσε την ηγετική ικανότητα του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν «έχει γίνει φίλος μου».

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ”

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Περίπου τα ίδια είπε από την πλευρά του και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως οι διαφωνίες παραμένουν και είναι έντονες. Ο κ. Τραμπ ζήτησε την ακύρωση της πώλησης των ρωσικών πυραύλων S-400, και ο κ. Ερντογάν τον τερματισμό της στρατιωτικής ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας (YPG).

Ο Ερντογάν παίρνει μέχρι στιγμής πολύ καλό βαθμό”

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Ρ.Τ.Ερντογάν λέγοντας πως «διοικεί μια χώρα σε ένα πολύ δύσκολο μέρος του κόσμου αλλά παίρνει μέχρι στιγμής πολύ καλό βαθμό».

«Είναι μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσω τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει γίνει ένας πολύ καλός μου φίλος», είπε ακόμη ο Ν.Τραμπ.

«Βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο μέρος του κόσμου, αλλά έχει εξελιχθεί πολύ και ειλικρινά παίρνει πολύ καλό βαθμό», είπε ακόμη ο Τραμπ για να συμπληρώσει:

«Έχουμε μια πολύ καλή φιλία και ο κ. Ερντογάν δουλεύει στενά με τις ΗΠΑ».

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε με την σειρά του λέγοντας πως ο Ν.Τραμπ είναι ένας πολύ καλός του φίλος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πολύ καλό μου φίλο Ντόναλντ που μας υποδέχεται σήμερα εδώ. Θα έχουμε συνομιλίες για τις διμερείς μας σχέσεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις», είπε πιο συγκεκριμένα Ερντογάν.

Ξύλο σε διαδηλωτές από τους φρουρούς του Ερντογάν 

Στο μεταξύ, πρωταγωνιστές σε βίαιες συγκρούσεις με Αμερικανούς πολίτες έγιναν για ακόμη μια φορά οι νταήδες προσωπικοί φρουροί της ασφάλειας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως είχαν κάνει και στις 16 Μαΐου απέναντι σε διαδηλωτές, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν η ιδιωτική φρουρά του Τούρκου Προέδρου επιτέθηκε σε διαδηλωτές που άνοιξαν πανό κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ερντογάν σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Τουρκο- Αμερικανική Διευθύνουσα Επιτροπή (TASC) στο ξενοδοχείο Marriott Marquis της Νέας Υόρκης.

Σύντομα τα «αίματα άναψαν» και γρήγορα προκλήθηκε πανικός στο χώρο με την ασφάλειά του Τούρκου προέδρου να χτυπούν πολίτες.

Μετά την απομάκρυνση των διαδηλωτών, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους οπαδούς του, ανέφερε:

«Ας μην χαρίσουμε αυτή τη συγκέντρωση σε λίγους αδίστακτους τρομοκράτες στην αίθουσα».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στη συνάντηση της TASC για να υπογράψει συμφωνία για την έναρξη του αμερικανικού υποκαταστήματος της «Τουρκικής Κοινωνίας της Πράσινης Ημισελήνου».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η «νευρική» φρουρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ανάλογα σκηνικά στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα