Τραμπ: «Λίκνο του πολιτισμού η Ελλάδα» – Τσίπρας: «Στρατηγική η συνεργασία μας»

Ο επίλογος της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο γράφτηκε στο Rose Garden, όπου μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Τον λόγο πήρε ξανά πρώτος ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας. Και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος.

Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου. Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις. Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Στη συνέχεια μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα