ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στη Θεσσαλία μέσω JESSICA

Υπεγράφη στη Λάρισα μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων Α.Ε., η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στη Θεσσαλία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. Πρόκειται για έργο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας ισχύος 5,252 MWe. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη δημοτική κοινότητα Βαμβακού του Δήμου Φαρσάλων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Real Estate A.E. και μέλους της επενδυτικής επιτροπής του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης του JESSICA κ. Γιώργου Παπαїωάννου και άλλων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Μαντζούφας, ο δήμαρχος Φαρσάλων Αριστομένης Καραχάλιος, καθώς και οι εκπρόσωποι του φορέα υλοποίησης του έργου που χρηματοδοτείται μέσω του JESSICA.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Άνοιξη έχει υπογραφεί η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου μέσω του JESSICA στην Κεντρική Μακεδονία. Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), υλοποιείται στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, και στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Το JESSICA εισήγαγε μία νέα και διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης (δανειακή επιστρεπτέα χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους επιτοκίου και διάρκειας αποπληρωμής, αντί επιχορήγησης).

Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζεται 40 εκατ. ευρώ κεφαλαίων του JESSICA («Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές») για χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης υπό την ιδιότητά της ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Επιπρόσθετα, η τράπεζα συγχρηματοδοτεί τα έργα με 16,8 εκατ. ευρώ από δικούς της πόρους. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης στη Θεσσαλία 13 έργα συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ που αιτούνται χρηματοδότηση από το JESSICA ύψους 50,2 εκατ. ευρώ. Τα έργα που αξιολογούνται αφορούν ενδεικτικά, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, δημιουργία θεματικών πάρκων, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, κ.λπ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα JESSICA, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, εμπράκτως, τη συνέπειά της στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών, σε εποικοδομητική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις Περιφέρειες, τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα